Ce trebuie sa stii despre retinere si perchezitie? (partea a IV-a)
Ce este perchezitia?
Perchezitia este actiunea procesuala, desfasurata pentru a gasi persoane, obiecte, inscrisuri care se afla ascunse si care, fiind descoperite pot contribui la aflarea adevarului intr-o cauza penala.
Perchezitia se face atunci cand exista banuieli rezonabile si intemeiate ca intr-o anumita incapere, intr-un anumit loc sau la o anumita persoana se pot afla instrumente care au servit la savarsirea infractiunii. Obiecte si valori dobandite de pe urma infractiunii, alte obiecte sau documente care ar putea avea importanta pentru cauza penala.
Care sunt tipurile de perchezitie?
Perchezitia poate fi domiciliara si corporala.
Perchezitia domiciliara poate fi dispusa numai de judecator, printr-o incheiere motivata si consta in cercetarea amanuntita a locuintei unei persoane. Perchezitia se efectueaza in cursul zilei, intre orele 06:00 si 22:00. Este interzis sa se efectueze ridicari de obiecte si documente sau sa se faca perchezitii in timpul noptii, cu exceptia cazurilor de flagrant delict. Organul de urmarire penala trebuie sa se legitimize si sa prezinte autorizatia judecatorului de instructie.
Perchezitia are loc in prezenta persoanei la care se efectueaza, iar in lipsa acesteia – in prezenta unui membru major al familiei. Persoana retinuta sau arestata poate fi adusa la perchezitie.
Pana la inceperea perchezitiei sau a ridicarii obiectelor si documentelor, reprezentantul organului de urmarire penala este obligat sa inmaneze, sub semnatura, copia de pe ordonanta respectiva persoanei la care se face perchezitia sau ridicarea.
Perechezitia corporala este inspectarea imbracamintii si ridicarea bunurilor aflate asupra persoanei perchezitionate, care pot contribui la stabilirea adevarului. Ea se efectueaza de catre organul care a dispus-o sau de persoana desemnata de acest organ, avand obligatia ca, inainte de inceperea ei, sa se legitimize.
Perchezitia corporala se face numai de o persoana de acelasi sex cu cea perchezitionata. Iar dupa efectuarea perchezitiei se intocmeste un proces-verbal, in forma si conditiile prevazute de lege.
Atentie! Perchezitia corporala se poate efectua fara autorizatia judecatorului de instructie doar in cazul retinerii, arestarii preventive, precum si atunci cand persoana se afla in incaperea supusa perchezitiei.
Care sunt temeiurile pentru efectuarea perchezitiei?
- Organul de urmarire penala este in drept sa efectueze o perchezitie daca, din probele acumulate sau din materialele de investigatie operative rezulta o presupunere rezonabila ca intr-o anumita incapere sau intr-un anumit loc se pot afla instrumente ce au fost folosite sau destinate pentru a se folosi ca mijloace la savarsirea infractiunii, obiecte si valori dobandite de pe urma savarsirii infractiunii, precum si alte documente care ar putea avea importanta pentru cauza penala.
- In scopul descoperirii unor persoane cautate sau a unor cadavre.
- In baza ordonantei motivate a organului de urmarire penala si numai cu autorizatia judecatorului de instructie.
- In caz de flagrant delict perchezitia se poate efectua in baza unei ordonanate motivate fara autorizatia judecatorului de instructie, urmand ca acestuia sa i se prezinte imediat, dar nu mai tarziu de 24 ore de la terminarea perchezitiei, materialele obtinute in urma perchezitiei efectuate. Iar judecatorul de instructie verifica legalitatea acetei actiuni procesuale.
Care sunt lucrurile care pot fi ridicate in urma perchezitiei?
Daca in ordonanta si in autorizatia judecatorului de instructie sunt indicate lucrurile care sunt cautate, atunci organul de urmarire penala poate sa ridice numai aceste lucruri.
Predarea lucrurilor de buna voie decade din dreptul de a efectua perchezitia.
Ina afara de aceasta, organul de urmarire penala poate ridica orice lucru care este interzis a se afla in circuitul liber sau posesia carora necesita anumite permisiuni speciale pe care posesorul nu le are. Organul de urmarire penala poate sa ridice si bunuri care ar putea avea legatura cu savarsirea altor infractiuni decat cea care este investigata.
De la persoanele detinute se ridica obiectele care nu sunt permise a fi pastrate in locurile de detentie. La eliberare, aceste lucruri sunt restituite.
Care sunt drepturile persoanei perchezitionate?
Daca iti este perchezitionata casa sau alta incapere ai dreptul:
- Sa iei cunostinta de ordonanta de perchezitie si, dupa caz, de autorizatia judecatorului de instructie. Fara aceste acte poti sa refuzi accesul in incapere.
- Sa predai de buna voie lucrurile care sunt cautate, astfel putand fi evitata perchezitia.
- Sa deschizi incaperea incuiata pentru a evita intrarea fortata si producerea unor pagube materiale.
- Sa fii prezent in timpul perchezitiei – drept care se aplica daca esti acasa in timpul perchezitiei. Daca nu esti acasa politia nu are obligatia sa te astepte, dar are dreptul sa efectueze perchezitia in prezenta unui membru adult al familiei.
- Sa iei cunostinta de procesul-verbal de perchezitie si sa verifici, daca toate lucrurile ridicate sunt incluse in proces.
- Sa indici in procesul-verbal observatiile tale privitoare la incalcarile comise pe parcursul perchezitiei.
- Sa faci o plangere impotriva incalcarilor comise. De exemplu, perchezitia poate avea loc numai pe timp de zi (orele 06:00 – 22:00), cu exceptia cazurilor care nu suporta amanare sau cand perchezitia inceputa pe timp de zi nu poate fi terminata pana la ora 22:00. Daca a fost incalcata aceasta regula, poti sa scrii o plangere procurorului, iar ulterior – judecatorului de instructie.
Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova