Ce spun părinţii despre baremul la evaluarea naţională

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a sprijinit punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, ai cărui specialişti au declarat că baremul de corectate a lucrărilor la limba şi literatura română, la evaluarea naţională, este corect. Precizarea vine în urma scandalul declanşat de unii părinţi şi elevi care au considerat că unul dintre subiecte ar fi avut două variante corecte de răspuns şi au protestat faţă de baremul care prevedea un singur răspuns corect. afirma că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
27.06.2012

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a sprijinit punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, ai cărui specialişti au declarat că baremul de corectate a lucrărilor la limba şi literatura română, la evaluarea naţională, este corect. Precizarea vine în urma scandalul declanşat de unii părinţi şi elevi care au considerat că unul dintre subiecte ar fi avut două variante corecte de răspuns şi au protestat faţă de baremul care prevedea un singur răspuns corect.

"Am primit multe telefoane cu privire la acest subiect de la părinţii elevilor care au suţtinut proba, dar, cu toată părerea de rău, nu putem susţine luarea în considerare a unor răspunsuri eronate", au precizat reprezentanţii Federaţiei.

Controversele au plecat de la subiectul II proba A, unde textul a fost "destul de greu, cu multe neologisme". Membrii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi precizează şi că mai mulţi profesori nu au reuşit să dea răspunsul corect cu privire la tipul propoziţiei subordonate.

"Este îngrijorător faptul că o bună parte a cadrelor didactice de specialitate nu au reuşit să trateze corect răspunsul cu privire la tipul propoziţiei subordonate, ridicând semne de întrebare cu privire la corectitudinea rezolvării cerinţei şi, mai ales, a baremului aferent probei", se mai arată în comunicat.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a recunoscut că subiectul a fost ambiguu, deşi s-a lucrat la el timp de şase luni, iar varianta finală a fost gata încă din luna martie. Ministrul a mai precizat că s-a consultat cu specialişti de la inspectoratele şcolare şi de la Academia Română şi că 90% din aceştia au spus sa varianta corectă este cea din barem. Aşa a justificat ministrul de ce nu ar trebui schimbat baremul de corectare.

În acelaşi context, Pop a afirmat că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. "În doi ani de zile, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei s-a scris o singură programă, cea pentru clasa pregătitoare. (...) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat în concediu fără plată", a mai spus Pop.

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicativă sau subiectivă) din fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor