Evaluarea naţională va continua marţi cu proba la limba maternă

Evaluarea naţională va continua marţi de la ora 9,00 cu proba la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS)
Epoch Times România
25.06.2012

Evaluarea naţională va continua marţi de la ora 9,00 cu proba la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Prima probă a evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, la limba şi literatura română, se desfăşoară luni, la ea fiind aşteptaţi 190.291 de elevi, care susţin examenul în 4.516 unităţi de învăţământ.

Potrivit MECTS, accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8,30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Metodologia în vigoare prevede că evaluarea lucrărilor este făcută de doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

Evaluarea naţională se va încheia miercuri cu proba de matematică.

Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 14,00-18,00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 2 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor