Ce se va întâmpla la CCR după posibila plecare a lui Motoc la CEDO
alte articole
Guvernul urmează să facă nominalizările pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO, iar premierul Ponta a declarat că vor fi propuse trei persoane dintre care una va fi o femeie. Cel mai probabil aceasta va fi Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională şi care este favorită pentru ocuparea postului respectiv, după cum relatează gandul.info, care citează surse din USL.
Motoc ar urma sa-l înlocuiască pe judecătorul Corneliu Bîrsan, însă deocamdată nu s-a făcut nicio declaraţie publică oficială referitoare la această numire. Premierul Ponta a precizat că pe lista de candidaţi se pot înscrie cei interesaţi.
"Se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justiţiei condusă cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acesta comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecătorului CEDO. Pe acea listă se poate înscrie cine doreşte", a afirmat şeful Executivului.
Deocamdată, Motoc nu a dorit să facă niciun comentariu legat de o posibilă numire a sa pe postul de la CEDO. Candidaţii pentru funcţia de judecător la CEDO urmează să fie stabiliţi până în luna iulie, având în vedere că în decembrie se încheie mandatul actualului judecător din partea României. Secretariatul General al Consiliului Europei a cerut o listă de candidaţi din partea autorităţilor române până la 26 iulie 2013. Judecătorul Corneliu Bîrsan, care a ocupat până de curând funcţia la CEDO, s-a autosuspendat după ce a fost făcut public dosarul de corupţie în care este implicată soţia sa, judecătoarea Gabriela Bîrsan.
Ce se va întâmpla după plecarea lui Motoc
Dacă se va decide ca Iulia Motoc să plece de la Curtea Constituţională la CEDO, atunci se va schimba raportul de forţe, din punct de vedere politic, la CCR. Astfel, patru judecători vor fi apropiaţi de USL, iar patru de preşedintele Băsescu, în timp ce Valentin Zoltan Puskas de la UDMR ar fi cel care va influenţa votul.
După numirea lui Daniel Morar la CC, USL pierduse din influenţă la Curtea Constituţională, iar PDL şi Băsescu aveau de partea lor cinci judecători din nouă. Dacă Iulia Motoc va pleca, în locul ei va trebui să fie desemnat un nou judecător, din partea Senatului. În acest caz, liberalii vor fi cei care se vor ocupa de stabilirea candidatului.
În 2013, la CCR vor intra trei noi judecători: Daniel Morar propus de Traian Băsescu, Mona Pivniceru -din partea PNL şi Valer Dorneanu - de la PSD. Morar va veni în locul lui Acsinte Gaspar, din partea USL.
După venirea noilor judecători, din CCR vor face parte: Augustin Zegrean, Daniel Morar, Ştefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu - pe partea preşedintelui Băsescu; Mona Pivniceru, Valer Dorneanu, Tudorel Toader - de partea USL şi Valentin Zoltan Puskas, care va înclina balanţa spre una dintre cele două părţi.
Dacă Iulia Motoc va pleca la CEDO, atunci PDL şi Băsescu vor pierde din influenţă şi vor avea patru judecători, în timp ce USL va avea tot patru, iar Valentin Zoltan Puskas va avea un rol deosebit de important.
Ce a decis CCR referitor la propunerile pentru CEDO
Magistraţii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis recent că Executivul va fi instituţia care va propune din partea României candidaţii pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Judecătorii CCR au respins sesizarea formulată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la un eventual conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi Guvern.
CSM a susţinut că în Constituţie se arată că această instituţie trebuie să numească judecătorii, dar, conform premierului Victor Ponta, articolul din Legea Fundamentală se referă numai la judecătorii instanţelor din România.
Primul-ministru Victor Ponta a declarat că „nu este niciun conflict între instituţii în privinţa desemnării judecătorilor români la CEDO”.
"Nu este niciun conflict între instituţii în privinţa desemnării judecătorilor români la CEDO. Peste tot selecţia se face de către o comisie guvernamentală. Este o problemă de urgenţă, la începutul lui iulie trebuie să avem finalizată procedura, cele trei numiri", a afirmat Victor Ponta.
Şeful Guvernului a mai precizat că odată ce va ocupa postul de judecător la CEDO, magistratul nu va mai fi român, ci european, atribuţia acestuia fiind judecarea în mod imparţial a cazurilor din toate statele.
"Judecătorul de la CEDO, chiar dacă este român, este imparţial, judecă procesele din Serbia, Germania, Franţa. El este desemnat din România. Nu e o chestiune directă pentru români. Eu n-am nicio legătură, nu o să particip la lucrările ei. Trebuie să facem minimum trei propuneri, mai departe se alege unul dintre ei. Mai departe el nu mai este judecător român, este judecător european", a adăugat Ponta.