Ce se întâmplă dacă cineva deschide uşa unui avion în zbor

În cazul în care cineva încearcă să deschidă uşa unui avion presurizat în plin zbor, situţia poate deveni mult mai gravă decât în cazul unor turbulenţe.
Delta Air Lines (wikipedia.com)
Mioara Stoica
25.07.2017

Acest lucru s-a întâmplat pe un zbor al companiei aeriene americane Delta Air Lines, cu 221 de persoane la bord.

La aproximativ 45 de minute după decolarea zborului 129 - un Boeing 767 - având ruta Seattle (Statele Unite) - Beijing (China), americanul Joseph Daniel Hudek IV, în vârstă de 23 de ani din Tampa, Florida, care călătorea la clasa întâi, s-a agăţat de maneta uşii şi a început să tragă de ea să o deschidă.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI), a depus o plângere penală împotriva tânărului, care se confruntă acum cu 20 de ani de închisoare şi o amendă de 250.000 dolari dacă va fi găsit vinovat.

Raportul celor de la FBI arată că doi însoţitori de zbor „s-au năpustit asupra lui Hudek ca să-l blocheze şi să evite ca uşa avionului să fie deschisă“.

De asemenea, mai mulţi pasageri, au încercat să-l reţină şi una dintre însoţitoarele de zbor l-a lovit în cap cu două sticle de vin, spărgând una dintre ele, dar tânărul „nu părea să fie afectat“ şi chiar a început să strige „Voi nu ştiţi cine sunt eu?“ .

Cu toate astea, bărbatul a reuşit să rotească maneta până la jumătatea distanţei, în poziţia în care se permite deblocarea uşii.

Potrivit relatărilor unui însoţitor de zbor „poziţia manetei la 90 de grade alertează pilotul că uşa este dezarmată“ şi „la o altitudine joasă, uşa fiind dezarmată – aşa cum era în acel moment - era posibil să se deschidă“.

Armarea şi dezarmarea uşilor avionului

Când se dă acordul de la sol să se închidă uşile avionului, şeful de cabină face un anunţ de “armare” a uşilor. Fiecare însoţitor de zbor are în responsabilitate o uşă a avionului pentru care răspunde din momentul în care se pleacă de la sol şi până la aterizare.

Armarea uşii presupune punerea în funcţiune a toboganelor de urgenţă, pentru că în cazul unei evacuări neaşteptate, acestea să se deschidă automat. Totodată, este foarte important ca după aterizare, acestea să fie corect dezarmate (adică se învârte o manetă sau se pune un “zăvor” de siguranţă (safety pin), pentru că, în caz contrar, toboganul riscă să se deschidă cu o putere foarte mare, punând în pericol viaţa celor de la sol, aflaţi pe scări pentru debarcare.

Armarea şi dezarmarea uşilor se verifică de 2 persoane întotdeauna, din cauza accidentelor frecvente cauzate de însoţitorii de zbor sau din cauza oboselii şi a neatenţiei. Au existat cazuri când, din cauza neatenţiei, toboganele nu au fost dezactivate când s-a ajuns pe aeroportul de destinaţie, iar cei care puneau scara pentru debarcare au fost omorâţi din cauză că ele s-au deschis accidental (sursă).

Se pune întrebarea: ar fi putut pasagerul agitat să deschidă într-adevăr uşa? Răspunsul: foarte probabil, da.

David Birch, profesor de Inginerie Aerospaţială la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, a declarat că uşile aeronavei pot să rămână blocate din cauza presiunii înalte din interiorul aeronavei. Cu condiţia ca: aeronavele să fie mari, să ajungă la altitudini mari şi să aibă o cabină presurizată.

Cu toate acestea „presiunea din cabină este de obicei mai mică decât în condiţii normale la nivelul mării, astfel încât blocarea din cauza presiunii începe să lucreze într-adevăr la altitudini mai mari“.

Vânt, frig şi zgomot

Dacă Hudek reuşea să deschidă uşa, spune Birch, ar fi pus în funcţiune toboganele, dar probabil acestea ar fi fost smulse de forţa aerului, care călătoreşte la sute de kilometri pe oră.

În cazul în care uşa s-ar fi deschis, ar fi avut loc o mică scădere a presiunii în cabină, dar din cauza altitudinii reduse a aeronavei, probabil, nu ar fi fost chiar suficientă pentru a declanşa activarea măştilor de oxigen.

În interiorul aeronavei ar fi fost vânt, zgomot şi din ce în ce mai frig (deşi temperatura nu ar fi mai mică de 0°C).

„Pilotul ar fi văzut alarma că există o uşă deschisă şi alarma de presiune din cabină şi, probabil, şi-ar fi dat seama că ceva nu este în regulă“, afirmă Birch pentru BBC.

„Pilotul ar declara o situaţie de urgenţă şi ar iniţia imediat o coborâre de urgenţă (pentru a reduce diferenţa de presiune din cabină)“, a mai adăugat Birch.

Măsuri de precauţie

Dar lucrurile s-ar putea îmbunătăţi. Legile americane impun fabricanţilor de aeronave să ia măsuri de precauţie în cazul unor evenimente cum ar fi cel care a avut loc pe zborul 129.

Federal Aviation Administration (FAA) precizează că „ trebuie să fie luate măsuri în proiectarea aeronavelor pentru a minimiza posibilitatea ca o persoană să deschidă în mod intenţionat uşa în timpul unui zbor“.

Birch explică faptul că „este, de asemenea, o cerinţă ca aeronava să zboare şi să aterizeze în condiţii de siguranţă cu o uşă deschisă şi că, în cazul în care a fost deschisă în aer, să nu devină un pericol pentru pasageri“.

Dar care este finalul în zborul 129, potrivit FBI?

După ce au fost agresaţi de Hudek, însoţitorii de zbor au avertizat pilotul şi au cerut ajutorul altor pasageri. Şi, după o scurtă luptă, mai multe persoane au reşit să-l lege pe pasager cu curele.

Unul dintre însoţitorii de zbor chiar le-a explicat altor pasageri cum să armeze uşa în timp ce continuau să-l controleze pe Hudek. În cele din urmă, zborul s-a întors la Aeroportul Internaţional Seattle-Tacoma după aproximativ două ore de la decolare.

Ofiţerii de poliţie lau aşteptat pe Joseph Daniel Hudek IV la porţile avionului, pasagerul urmand a se prezenta în faţa unui judecător.

Mai multe informaţii: Fox News: Flight attendant on Delta flight broke wine bottle over man's head, FBI agent says, Daily Mail

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor