Ce s-a întâmplat în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU în timp ce Putin invada Ucraina

Ambasadorul Rusiei la ONU, care a ridiculizat săptămâni întregi Occidentul că reacţionează isteric, a afirmat că nu are loc o invazie, ci o „operaţiune militară specială”.
Organizaţia Naţiunilor Unite (facebook.com/Igor Dodon)
A.P.
24.02.2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut discursul în care anunţa invadarea Ucrainei exact în timp ce, la ONU, se desfăşura o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Şedinţa Consiliului a fost, conform jurnalistului Julian Borger de la Guardian, una dintre cele mai suprarealiste, pentru că războiul pe care trebuia să-l prevină a izbucnit în timp ce sesiunea avea loc - dar şi pentru că ambasadorul Rusiei la ONU a fost nevoit să mintă grosier, pentru a apăra propaganda şefilor săi.

Borger transmite că Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost primul care a luat cuvântul în sesiune, iar la acel moment, intenţiile lui Putin nu erau complet clare. Dar Guterres a evidenţiat rapoartele privind mutarea trupelor în poziţie şi a făcut ceva notabil şi rar pentru un secretar general al ONU: a făcut apel în mod public către şeful unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate.

„Dacă într-adevăr se pregăteşte o operaţiune, am un singur lucru de spus, din adâncul inimii”, a spus Guterres. „[Către] preşedintele Putin - opriţi-vă trupele să atace Ucraina. Daţi o şansă păcii. Au murit deja prea mulţi oameni.”

Când a venit timpul ca reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, să vorbească, Putin îşi ţinuse deja discursul şi lucrurile erau clare. Nebenzia, care a petrecut săptămâni întregi ridiculizând statele occidentale pentru avertismentele lor „isterice” cu privire la o invazie iminentă, a argumentat că, de fapt, nu începea un război ci o „operaţiune militară specială” pentru a proteja oamenii din Donbas.

Ambasadorul ucrainean, Serghei Kisliţa, aştepta să-i vină rândul să vorbească, în timp ce primea actualizări constante de la Kiev. Când i-a venit rândul, a trebuit să renunţe la discursul pregătit pentru că, a spus el, „majoritatea [la vot, n.r.] este deja inutilă”. În schimb, el a ridicat o copie a Cartei ONU, o broşură mică de culoare albastră, şi a citit clauza care spunea că aderarea la ONU este deschisă tuturor statelor iubitoare de pace care acceptă obligaţiile cuprinse în cartă.

„Rusia nu îndeplineşte aceste criterii”, a subliniat Kisliţa. El l-a provocat pe Nebenzia să nege că Ucraina a fost atacată.

„Ai un telefon”, a spus el, îndemnându-l pe rus să îşi apeleze şeful, ministrul rus de externe, pentru a-l întreba ce se întâmplă cu adevărat. „Poţi să-l suni pe Lavrov chiar acum. Putem face o pauză pentru a te lăsa să ieşi şi să-l suni.” Nebenzia a refuzat.

„Am spus deja tot ce ştiu în acest moment”, a spus el. „A-l trezi pe ministrul Lavrov la ora asta nu este ceva ce intenţionez să fac.”

La aproximativ o oră după şedinţă, au început să curgă rapoartele despre bombardarea oraşelor ucrainene. Inutilitatea procedurilor din Consiliul de Securitate era acum îngrozitor de evidentă.

Unii ambasadori au cerut să vorbească pentru a doua oară pentru a-şi exprima sentimentul de trădare.

„În momentul exact în care eram adunaţi în Consiliu, în căutarea păcii, Putin a transmis un mesaj de război cu dispreţ total faţă de responsabilitatea acestui Consiliu”, a spus reprezentantul permanent al SUA, Linda Thomas-Greenfield. „Aceasta este o urgenţă gravă.”

Omologul său britanic, Barbara Woodward, a declarat că este „o zi gravă pentru Ucraina şi pentru principiile Naţiunilor Unite”. Kisliţa tremura de emoţie. S-a uitat la Nebenzia şi a cerut rusului să renunţe la atribuţiile sale de preşedinte al Consiliului.

„Nu există purgatoriu pentru criminalii de război”, l-a avertizat el. „Se duc direct în iad.”

În acel moment, Nebenzia a încheiat rapid întâlnirea, susţinând că agresiunea Rusiei nu este îndreptată asupra poporului ucrainean, ci „împotriva juntei care este la putere la Kiev”. Apoi a ieşit din şedinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor