Ce s-a întâmplat în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU în timp ce Putin invada Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut discursul în care anunţa invadarea Ucrainei exact în timp ce, la ONU, se desfăşura o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate.
Şedinţa Consiliului a fost, conform jurnalistului Julian Borger de la Guardian, una dintre cele mai suprarealiste, pentru că războiul pe care trebuia să-l prevină a izbucnit în timp ce sesiunea avea loc - dar şi pentru că ambasadorul Rusiei la ONU a fost nevoit să mintă grosier, pentru a apăra propaganda şefilor săi.
Borger transmite că Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost primul care a luat cuvântul în sesiune, iar la acel moment, intenţiile lui Putin nu erau complet clare. Dar Guterres a evidenţiat rapoartele privind mutarea trupelor în poziţie şi a făcut ceva notabil şi rar pentru un secretar general al ONU: a făcut apel în mod public către şeful unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate.
„Dacă într-adevăr se pregăteşte o operaţiune, am un singur lucru de spus, din adâncul inimii”, a spus Guterres. „[Către] preşedintele Putin - opriţi-vă trupele să atace Ucraina. Daţi o şansă păcii. Au murit deja prea mulţi oameni.”
Când a venit timpul ca reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, să vorbească, Putin îşi ţinuse deja discursul şi lucrurile erau clare. Nebenzia, care a petrecut săptămâni întregi ridiculizând statele occidentale pentru avertismentele lor „isterice” cu privire la o invazie iminentă, a argumentat că, de fapt, nu începea un război ci o „operaţiune militară specială” pentru a proteja oamenii din Donbas.
Ambasadorul ucrainean, Serghei Kisliţa, aştepta să-i vină rândul să vorbească, în timp ce primea actualizări constante de la Kiev. Când i-a venit rândul, a trebuit să renunţe la discursul pregătit pentru că, a spus el, „majoritatea [la vot, n.r.] este deja inutilă”. În schimb, el a ridicat o copie a Cartei ONU, o broşură mică de culoare albastră, şi a citit clauza care spunea că aderarea la ONU este deschisă tuturor statelor iubitoare de pace care acceptă obligaţiile cuprinse în cartă.
„Rusia nu îndeplineşte aceste criterii”, a subliniat Kisliţa. El l-a provocat pe Nebenzia să nege că Ucraina a fost atacată.
„Ai un telefon”, a spus el, îndemnându-l pe rus să îşi apeleze şeful, ministrul rus de externe, pentru a-l întreba ce se întâmplă cu adevărat. „Poţi să-l suni pe Lavrov chiar acum. Putem face o pauză pentru a te lăsa să ieşi şi să-l suni.” Nebenzia a refuzat.
„Am spus deja tot ce ştiu în acest moment”, a spus el. „A-l trezi pe ministrul Lavrov la ora asta nu este ceva ce intenţionez să fac.”
La aproximativ o oră după şedinţă, au început să curgă rapoartele despre bombardarea oraşelor ucrainene. Inutilitatea procedurilor din Consiliul de Securitate era acum îngrozitor de evidentă.
Unii ambasadori au cerut să vorbească pentru a doua oară pentru a-şi exprima sentimentul de trădare.
„În momentul exact în care eram adunaţi în Consiliu, în căutarea păcii, Putin a transmis un mesaj de război cu dispreţ total faţă de responsabilitatea acestui Consiliu”, a spus reprezentantul permanent al SUA, Linda Thomas-Greenfield. „Aceasta este o urgenţă gravă.”
Omologul său britanic, Barbara Woodward, a declarat că este „o zi gravă pentru Ucraina şi pentru principiile Naţiunilor Unite”. Kisliţa tremura de emoţie. S-a uitat la Nebenzia şi a cerut rusului să renunţe la atribuţiile sale de preşedinte al Consiliului.
„Nu există purgatoriu pentru criminalii de război”, l-a avertizat el. „Se duc direct în iad.”
În acel moment, Nebenzia a încheiat rapid întâlnirea, susţinând că agresiunea Rusiei nu este îndreptată asupra poporului ucrainean, ci „împotriva juntei care este la putere la Kiev”. Apoi a ieşit din şedinţă.