CE propune înfiinţarea unui centru european pentru combaterea criminalităţii informatice

Epoch Times România
28.03.2012

Comisia Europeană (CE) a propus înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice, care să contribuie la protejarea cetăţenilor şi a întreprinderilor europene împotriva ameninţărilor informatice tot mai frecvente, a anunţat miercuri CE.

Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliţie, Europol, la Haga (Olanda). Potrivit CE, activitatea centrului ar putea începe anul viitor, în luna ianuarie. Pentru ca centrul să poată fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptată de autoritatea bugetară a Europol.

"Se estimează că, în lume, peste un milion de persoane sunt în fiecare zi victime ale criminalităţii informatice. Costul criminalităţii informatice ar putea atinge o valoare totală de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial", se arată în comunicat.

Centrul va fi punctul focal european în combaterea criminalităţii informatice şi va viza activităţile ilegale online desfăşurate de grupuri organizate de infractori, în special pe cele care generează venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online în care sunt implicate cărţi de credit şi detaliile de identificare a contului bancar.

Experţii Uniunii Europene vor desfăşura, de asemenea, activităţi menite să împiedice criminalitatea informatică ce afectează operaţiunile bancare pe internet şi sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de încredere al consumatorilor online.

Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalităţii informatice va fi protejarea profilurilor de pe reţelele de socializare împotriva infiltrărilor de către infractorii online, sprijinind astfel lupta împotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infracţiunile informatice care cauzează prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuală online a copiilor şi atacurile informatice care afectează infrastructura şi sistemele de informaţii critice din Uniune.

"Milioane de europeni folosesc internetul pentru servicii bancare la domiciliu (home banking), pentru a face cumpărături online, pentru a-şi planifica vacanţele sau pentru a păstra legătura cu familia şi prietenii prin intermediul reţelelor de socializare online. Însă, pe măsură ce timpul pe care îl petrecem online în viaţa de zi cu zi sporeşte, şi criminalitatea organizată este din ce în ce mai prezentă, iar aceste infracţiuni ne afectează pe fiecare dintre noi", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Aceasta a menţionat că un centru european de combatere a criminalităţii informatice în cadrul Europol va deveni un nucleu de cooperare în vederea apărării unui internet liber, deschis şi sigur.

Peste 70% din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă în 2011

În 2011, aproape trei sferturi (73%) din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă, iar în 2010, peste o treime din cetăţenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. Circa 80% dintre tinerii europeni se conectează prin reţelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comerţ electronic atinge aproximativ 8 trilioane de dolari.

Ca urmare, criminalitatea informatică este în creştere, iar infractorii informatici au creat în jurul activităţilor lor ilegale o piaţă profitabilă, în care detaliile unei cărţi de credit pot fi vândute în cadrul grupurilor de criminalitate organizată pentru suma modică de 1 euro pe carte de credit, o carte de credit contrafăcută pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infracţiunile informatice vizează, de asemenea, reţelele sociale: până la 600.000 de conturi Facebook sunt blocate în fiecare zi, în urma unor diverse tentative de piraterie informatică, iar în 2009 au fost detectate peste 6.700.000 de calculatoare infectate de botnet-uri.

Centrul european va avertiza statele membre ale UE cu privire la ameninţările informatice majore şi le va atrage atenţia asupra deficienţelor existente în sistemele acestora de apărare online. Centrul va identifica reţelele organizate de criminalitate informatică, precum şi pe cei mai importanţi infractori din spaţiul virtual. Acesta va oferi sprijin operaţional în cadrul unor investigaţii concrete, fie furnizând asistenţă legală informatică, fie sprijinind înfiinţarea unor echipe comune de investigaţie în domeniul criminalităţii informatice.

Pentru a-şi îndeplini sarcinile şi a oferi un sprijin mai eficient investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă cu criminalitatea informatică în statele membre, centrul va reuni informaţii provenind din surse deschise, din sectorul privat, de la serviciile de poliţie şi din mediul academic. Noul centru va servi, de asemenea, drept bază de informaţii pentru serviciile naţionale de poliţie din statele membre şi va reuni expertiza şi iniţiativele de formare europene în domeniul criminalităţii informatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor