Ce măsuri a anunţat Guvernul contra evaziunii fiscale

Garda Financiară, Autoritatea de Supraveghere Vamală şi Direcţia Antifraudă din ANAF se vor uni într-o instituţie al cărei principal rol va fi de combatere a evaziunii fiscale, a anunţat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, citat de Realitatea TV.
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)
Cristina Boiangiu
23.01.2013

Garda Financiară, Autoritatea de Supraveghere Vamală şi Direcţia Antifraudă din ANAF se vor uni într-o instituţie al cărei principal rol va fi de combatere a evaziunii fiscale, a anunţat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, citat de Realitatea TV.

Înfiinţarea noii instituţii cu atribuţii în lupta cu evazioniştii este una dintre măsurile luate de Guvern în speranţa de a putea aduce la bugetul de stat mai mulţi bani.

"Pe lângă măsurile legislative, vor fi şi măsuri de reformă administrativă. Garda Financiară, Autoritatea de Supraveghere Vamală şi Direcţia Antifraudă se vor desfiinţa şi se va înfiinţa un organism nou de control antifraudă. Atribuţiile celor trei instituţii vor fi preluate de un nou organism", a declarat Chiţoiu.

Un nou Cod fiscal

Guvernul a mai pregătit un nou Cod fiscal, despre care a anunţat că se va aplica de la 1 februarie, după ce va fi aprobat. Actul prevede simplificarea modalităţii de impozitare a agricultorilor persoane fizice, a precizat ministrul Finanţelor.

"Este vorba despre o simplificare a impozitării în domeniul veniturilor obţinute din activităţile agricole, o măsură care are rolul de a asigura o echitate a impozitării pentru toţi contribuabilii şi toţi cei care realizează venituri din domeniul agricol. Această măsură are un rol fundamental, pe lângă crearea unui mediu concurenţial, de a reduce substanţial evaziunea fiscală. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat faţă de cel din prezent, sarcina fiscală fiind undeva la jumătate. Noul Cod fiscal, care prevede această modalitate de impozitare, se va aplica după aprobare, respectiv de la 1 februarie 2013", a afirmat Chiţoiu.

Principalul scop al noului Cod fiscal este "de a reduce semnificativ evaziunea şi frauda fiscală din domeniul producţiei agricole".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că prin aplicarea acestei măsuri va avea de câştigat bugetul de stat.

"Prin mărirea bazei de impozitare putem să avem oarecum o garanţie că putem trece în faza a doua, la o reducere la un moment dat a TVA-ului la anumite tipuri de produse. Prin faptul că avem o reducere a taxării în agricultură, cred că putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii în continuare şi, din punct de vedere al Ministerului Finanţelor, vor fi încasări mai mari la bugetul de stat", a precizat ministrul.

"Cruciada" împotriva evaziunii

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că trebuie demarată "o adevărată cruciadă" împotriva evaziunii fiscale.

"Trebuie să ne uităm pe partea de impozite pentru că în România din păcate avem numai patru milioane de salariaţi care plătesc impozite, avem cinci milioane de pensionari. Raportul ideal ar fi de doi angajaţi la un pensionar. Pensionarii nu sunt o povară, reprezintă o obligaţie, dar este o obligaţie care nu poate fi îndeplinită în bune condiţii din moment ce aproximativ cel puţin patru sau cinci milioane de persoane care lucrează în România cumva nu plătesc niciun fel de taxe şi impozite şi atunci bugetul are mai multe constrângeri decât posibilităţi şi dacă nu vom trece la nişte măsuri curajoase şi să spunem lucrurilor pe faţă că nu putem să ne aşteptăm să avem servicii de sănătate, învăţământ public gratuit şi tot ceea ce ţine de o politică socială coerentă bazată pe modelul social european dacă sunt probabil jumătate din cetăţeni care evită să plătească taxe şi fac evaziune fiscală şi trebuie declanşată, după părerea mea, o adevărată cruciadă împotriva evaziunii fiscale care se petrece nu numai la nivel de persoană fizică, dar în aceeaşi măsură şi la nivelul operatorilor economici, la nivelul firmelor. Trebuie pus piciorul în prag şi fără cruţare trebuie luate aceste măsuri fără de care România nu va reuşi să iasă din criză. Nu vom reuşi decât cel mult să gestionăm actuala situaţie care este o situaţie proastă - ţineţi cont că România este singura ţară care este de patru ani în criză economică. Există şi măsuri complementare care trebuie luate", a precizat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor