Chiţoiu: Vom introduce o taxă de 0.5% pe cifra de afaceri a celor ce exploatează resursele naturale

Daniel Chiţoiu, ministrul economiei şi comerţului (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.01.2013

Simplificarea impozitării pentru IMM-urile cu cifra de afaceri sub 65.000 euro şi impozitarea suplimentară la veniturile obţinute din liberalizarea preţului la gaze se află în pachetul de măsuri fiscale care va fi aprobat de Guvern, a anunţat luni vicepremierul Daniel Chiţoiu.

"În linii mari (pachetul de măsuri fiscale, n.red.) presupune o ajustare a impozitării în sensul simplificării pentru IMM-uri şi microîntreprinderi care au cifra de afaceri sub 65.000 de euro, în sensul simplificării impozitării la acestea. De asemenea, introducem impozitarea suplimentară la veniturile obţinute din liberalizarea preţului la gaze la companiile producătoare de gaze. Împreună cu Ministerul Agriculturii, am simplificat şi am lărgit baza de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile – vegetal, animal, pomicol – în sensul simplificării şi în sensul extinderii bazei de impozitare şi creării unui mediu concurenţial, adică să eliminăm evaziunea fiscală din zona agriculturii", a declarat Chiţoiu.

"De asemenea, vom decala calendarul de creştere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie şi vom introduce o taxă suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinanţare la fonduri europene. Cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, de peste 3 miliarde de lei, deci 0,5 puncte procentuale în PIB, se vor duce pentru cofinanţarea la fondurile europene. Sunt mai multe măsuri şi de corecţie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit în Codul Fiscal, detaliile vi le vom da după ce facem toate calculele şi le definitivăm", a adăugat vicepremierul.

Guvernul se reuneşte marţi după-amiază pentru un pachet de măsuri fiscale premergător bugetului şi apoi miercuri pentru buget, premierul Ponta estimând că acesta va ajunge la Parlament joi dimineaţă.

"Am aprobat şi politic în această dimineaţă liniile principale privind bugetul pe 2013. În acest sens, fără a vă putea da foarte multe detalii, pentru că acum dl Chiţoiu, dl Voinea, vor definitiva la minister toate elementele necesare, pot să vă spun că astă-seară probabil avem finalizat pachetul de măsuri fiscale. Mâine avem o şedinţă de Guvern special, de la ora 15, pentru aprobarea acestor măsuri premergătoare legii bugetului. După aceea, voi avea eu întâlnirea oficială cu delegaţia FMI şi miercuri, în şedinţa de Guvern, cel mai probabil vom avea bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, în aşa fel încât miercuri seară, joi dimineaţă, să plece către Parlament", a anunţat primul-ministru, după şedinţa USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor