Ce mai citesc românii: cele mai vândute cărţi de la Bookfest
Volumele "Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944", de Neagu Djuvara, şi "Particulele elementare", de Michel Houellebecq, se numără printre bestsellerurile Salonului Internaţional de Carte Bookfest, a cărui a şaptea ediţie s-a încheiat duminică, în Capitală.
Volumul "Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări", de Neagu Djuvara, a fost vândut în peste 1.000 de unităţi şi a ocupat primul loc în topul vânzărilor editurii Humanitas. Volumul este urmat în top de "Ochiul căprui al dragostei noastre", cea mai nouă carte semnată de Mircea Cărtărescu, "Estul naivităţilor noastre", de Gabriel Liiceanu, "Namaste", de Sega, şi "Istoriile mele", de Eugen Stancu în dialog cu Lucian Boia.
Audiobook-ul care se află pe locul întâi în topul Humanitas Multimedia este "Despre frumuseţea uitată a vieţii", de Andrei Pleşu, urmat de "O scurtă istorie a românilor, povestită celor tineri", de Neagu Djuvara, în lectura autorului, "Luni sau marţi. povestiri de Virginia Woolf", în lectura Irinei Petrescu, "Toate dimineţile lumii", în lectura lui Răzvan Vasilescu, şi "Cuponul fals", de Marius Manole, după Lev Tolstoi.
În topul Polirom, pe locul întâi s-a situat volumul "Particulele elementare", al invitatului special al târgului Michel Houellebecq, urmat de "Sunset Park", de Paul Auster, apărut în colecţia "Top 10 plus", "Opere II", de Gellu Naum, "Acasă, pe Câmpia Armaghedonului", de Marta Petreu, şi "Cain", de José Saramago.
În topul editurii Cartea Românească, pe primul loc s-a situat "Arhivele de la Monte Negro", de Octavian Soviany, urmat de "Eroticon. Tratat despre ficţiunea amoroasă", de Mihaela Ursa, "Medgidia, oraşul de apoi", de Octavian Soviany, "Sindromul de panică în oraşul luminilor", de Matei Vişniec, şi "I.L. Caragiale. Fatalitatea ironică", de Mircea Diaconu.
Cele mai căutate titluri la Curtea Veche Publishing au fost "Jamie, ministrul hranei sănătoase", de Jamie Oliver, "Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune", de Margareta Pâslaru, urmate de volumul doctorului nutriţionist Mihaela Bilic "Sănătatea are gust", aflat în continuare în preferinţele românilor, şi "Anul Regelui", de principele Radu al României.
"Cele 50 de vicii ale Domnului Grey", de E. L. James (Colecţia Eroscop) a fost vedetă la Bookfest 2012, bestsellerul mondial atrăgând atenţia şi cititorilor români. Cărţile de ficţiune aflate, de asemenea, în topul vânzărilor au fost "Inchizitorul", de Mark Allen Smith (Colecţia Fiction Connection), "Pe aici au trecut Cuţitarii", de Jennifer Egan (Editura Pandora M/ Colecţia Literary Fiction), "Cronoliţii", de Robert Charles Wilson (Colecţia SF Epsilon) şi Alex de Pierre Lemaitre (Colecţia Fiction Connection).
Topul vânzărilor Nemira la Bookfest, anul acesta, este format din "Jocurile foamei", de Suzanne Collins, "Urzeala Tronurilor", de George R.R. Martin, "Opere alese", de Rodica Ojog-Braşoveanu, "Borgia. Păcatele familiei", de Sarah Bower, şi "În numele prinţesei moarte", de Kenizé Mourad.
Pentru că anul acesta Bookfest s-a desfăşurat sub semnul Franţei, invitaţii speciali ai evenimentului au fost jurnalistul Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra şi Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura străină al Editurii Gallimard) şi academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului "Rapsodia română").
Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată în fiecare an de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc.