CE lansează la 27 februarie negocierile cu R. Moldova pentru Acordul de comerţ liber
Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht, se va afla la 27 februarie la Chişinău pentru a lansa negocierile cu Republica Moldova pentru Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat, a anunţat vineri CE.
La 28 februarie vor fi lansate şi negocierile cu Georgia pentru Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat.
"Comerţul liber va fi un vehicul important pentru întărirea relaţiilor economice şi comerciale ale Republicii Moldova şi ale Georgiei cu Uniunea Europeană", a declarat vineri comisarul De Gucht.
"Sunt încrezător că aceste negocieri vor avansa rapid şi vor pregăti calea pentru legături economice mai strânse cu UE. Deschiderea negocierilor confirmă angajamentul Uniunii Europene privind aprofundarea treptată a integrării economice şi asocierii politice cu partenerii noştri estici", a mai spus Karel de Gucht.
La Chişinău, comisarul european va avea întâlniri cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi cu premierul Vladimir Putin.
Prima rundă de negocieri cu Republica Moldova va avea loc între 19 şi 23 martie. Pe parcursul acestui an sunt preconizate patru runde de negocieri.
Decizia de a lansa negocierile a fost aprobată de Comitetul pentru politică comercială al Consiliului în decembrie 2011, după ce Georgia şi Moldova au realizat reforme substanţiale în domenii-cheie de reglementare comercială şi în materie de investiţii, în special în domeniile reglementărilor tehnice, măsurilor sanitare şi fitosanitare, protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală şi normelor de concurenţă. UE a sprijinit ambele ţări în acest proces, oferind asistenţă tehnică în cadrul Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat şi al Programului cuprinzător de dezvoltare instituţională, precum şi prin sprijinul acordat de statele membre ale UE.
Znele de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare vor face parte din acordurile de asociere în curs de negociere cu Georgia şi Moldova, care au ca obiectiv global aprofundarea semnificativă a asocierii politice şi integrării economice cu aceste ţări din parteneriatul estic.
În cadrul Parteneriatului estic, UE negociază începând din 2010 acorduri de asociere cu Georgia şi Moldova. Zonele de liber schimb vor deveni parte integrantă din aceste acorduri, cu scopul de a consolida performanţa la export şi investiţii pentru ambele ţări şi de a facilita integrarea progresivă a acestora cu piaţa internă a UE, de 500 de milioane de consumatori.
UE este principalul partener comercial al celor două ţări. În 2011, schimburile comerciale dintre UE şi R. Moldova s-au ridicat la 2,7 miliarde de euro, iar cele dintre UE şi Georgia la 2,2 miliarde de euro.
Regimul Zonei de Comerţ Liber între Moldova şi Uniunea Europeană presupune liberalizarea graduală (până la 10 ani din momentul semnării) a comerţului de bunuri şi servicii, circulaţia liberă a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, a barierelor tehnice şi netarifare, eliminarea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei moldoveneşti la acquis-ul UE.