CE îndeamnă statele membre să se concentreze pe creşterea economică şi coeziunea socială
alte articole
Comisia Europeană invită statele membre să acorde prioritate investiţiilor sociale şi să-şi modernizeze sistemele de protecţie socială, prin aplicarea unor strategii mai performante de incluziune activă şi o utilizare mai eficientă şi mai rentabilă a bugetelor sociale.
Comisia va monitoriza îndeaproape, în cadrul semestrului european, performanţele sistemelor de protecţie socială ale statelor membre individuale şi va formula, acolo unde este cazul, recomandări specifice fiecărei ţări.
Pachetul privind investiţiile sociale prezentat miercuri de Comisie le oferă statelor membre orientări în ceea ce priveşte elaborarea de politici sociale mai rentabile şi mai eficiente ca răspuns la problemele majore cu care se confruntă în prezent. Printre acestea se numără dificultăţile financiare serioase, creşterea sărăciei şi a excluziunii sociale, precum şi nivelurile record ale şomajului, în special în rândul tinerilor. La acestea se adaugă îmbătrânirea societăţii şi scăderea populaţiei de vârstă activă, ceea ce pune la încercare sustenabilitatea şi caracterul adecvat al sistemelor sociale naţionale.
Pachetul privind investiţiile sociale include o recomandare a Comisiei privind lupta contra sărăciei infantile, în care se propune o politică integrată de investiţii sociale în favoarea copiilor. Investiţiile în copii şi în tineri sunt deosebit de eficiente în ceea ce priveşte stoparea ciclurilor sărăciei şi excluziunii sociale care afectează generaţii succesive şi îmbunătăţirea oportunităţilor pe care persoanele le vor avea în cursul vieţii.
Pachetul privind investiţiile sociale se bazează pe o analiză a datelor şi a bunelor practici existente, care demonstrează că, în statele membre cu un angajament ferm de a efectua investiţii în domeniul social – şi anume, oferirea de beneficii şi servicii care consolidează competenţele şi capacităţile persoanelor –, populaţia este mai puţin expusă la riscul de sărăcie sau excluziune socială şi are un nivel mai bun de instruire, nivelul de ocupare a forţei de muncă este mai ridicat, deficitele sunt mai scăzute, iar PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare.
Pachetul privind investiţiile sociale este format dintr-o comunicare care stabileşte cadrul strategic, măsuri concrete care urmează să fie luate de statele membre şi de Comisie, precum şi orientări cu privire la utilizarea fondurilor UE în vederea sprijinirii reformelor.
Documentul se inspiră din Platforma europeană de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale şi completează alte iniţiative luate recent de Comisie pentru a răspunde problemelor sociale şi economice din Europa, şi anume pachetul privind ocuparea forţei de muncă, pachetul privind ocuparea forţei de muncă tinere şi cartea albă privind pensiile. Aceste iniţiative au oferit statelor membre orientări suplimentare privind reformele naţionale necesare pentru atingerea obiectivelor convenite în cadrul strategiei Europa 2020.