Ce i-a răspuns procurorul Niţu lui Băsescu, legat de dosarele Revoluţiei

Dosarele Revoluţiei nu vor primi o atenţie specială, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu a cerut clarificări în legătură cu acestea, a precizat procurorul general al României, Tiberiu Niţu.
Preşedintele Traian Băsescu. (RODRIGO BUENDIA / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
16.05.2013

Dosarele Revoluţiei nu vor primi o atenţie specială, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu a cerut clarificări în legătură cu acestea, a precizat procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

"Ne vom concentra asupra acestor dosare ca şi asupra altor dosare. Nu există o aplecare specială sau o aplecare altfel decât cea prevăzută de lege", a declarat Niţu.

Procurorul general nu a dat un răspuns exact la întrebarea dacă peste un an vor putea fi făcute publice concluziile cu privire la aceste dosare.

"Să analizăm, să vedem ce se întâmplă la nivelul instituţiei. Au trecut doi ani de când am plecat din această instituţie şi unele lucruri s-au schimbat. Vom evalua", a precizat Niţu. În urma analizelor care urmează să fie efectuate, se va decide dacă se va face o verificare a acestor dosare.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a comentat aceeaşi declaraţie a şefului statului legată de dosarele Revoluţiei, apreciind că "oricare român vrea să afle ce s-a întâmplat la Revoluţie".

"Cred că solicitarea preşedintelui este, până la urmă, solicitarea oricărui român care vrea să afle ce s-a întâmplat la Revoluţie. Un an este, evident, un termen rezonabil, chiar dacă au trecut mulţi ani de la Revoluţie, cu siguranţă un într-un an de zile pot fi date unele răspunsuri la întrebările publice de până acum", a precizat ministrul.

Noii procurori şefi au fost numiţi în funcţii de preşedintele Traian Băsescu, după ce au fost avizaţi pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). La ceremonia de învestire a celor şase procurori, care s-a desfăşurat la Ministerul Public, au participat premierul Victor Ponta şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a semnat miercuri decretele de numire în funcţii pentru procurorii şefi.

"Şi mesajele mele în discuţiile cu toţi cei şase, având în vedere că se află la vârful Parchetelor şi direcţiilor celor mai importante din Parchetul General, au fost următoarele: primul şi cel mai important să facă echipă. Al doilea lucru pe care l-am cerut a fost să ridice nivelul calitativ şi cantitativ al luptei anticorupţie, mai ales al corupţiei la nivel înalt", a precizat Băsescu.

Şeful statului i-a cerut lui Niţu clarificarea unor aspecte din timpul Revoluţiei.

"Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială, dincolo de aceea de a face echipă cu cei doi adjuncţi pe care îi are, cu procurorul Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, am avut o solicitare specială, care este o restanţă din vremea doamnei Kovesi. Clarificarea măcar a doua aspecte din Revoluţie: Cine a luat decizia politică? Decizia militară ştim cine a luat-o, ministrul Apărării din acea vreme. Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata în faţa poporului, dar mai ales armata cu muniţie de război", a precizat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor