CE: Cloud-computing, o nouă strategie pentru accesarea datelor la distanţă
alte articole
Comisia Europeană va adopta o nouă strategie pentru valorificarea potenţialului stocării şi accesării datelor la distanţă (cloud computing) în Europa. În urma adoptării strategiei, se vor crea 2,5 milioane de noi locuri de muncă şi se va aduce o contribuţie anuală de 160 de miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene (aproximativ 1%) până în 2020. Strategia este concepută astfel încât să accelereze şi să sporească utilizarea cloud computing-ului în toate sectoarele economiei.
„Cloud computing” presupune stocarea de date (cum ar fi fişiere text, fotografii şi fişiere video) şi de software pe computere aflate la distanţă, pe care utilizatorii le accesează online, utilizând orice dispozitiv compatibil. Este o metodă mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă şi poate mai sigură decât soluţiile informatice locale. Multe servicii foarte frecvent utilizate, cum ar fi Facebook, Spotify şi poşta electronică prin internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obţin atunci când aceste soluţii sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi şi de sectorul public.
Principalele măsuri propuse în cadrul strategiei sunt:
- sistematizarea standardelor tehnice, astfel încât utilizatorii cloud computing-ului să beneficieze de interoperabilitate, portabilitate şi reversibilitatea datelor. Aceste standarde necesare trebuie identificate până în 2013.
- sprijinirea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing.
- elaborarea unor clauze standard „sigure şi corecte” pentru contractele de cloud computing, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor.
- un parteneriat european în domeniul cloud computing-ului cu statele membre şi cu industria de profil în vederea valorificării puterii de cumpărare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice), pentru a modela piaţa europeană a cloud computing-ului, a spori şansele de creştere ale furnizorilor europeni de servicii de cloud computing, astfel încât aceştia să atingă un nivel competitiv, precum şi pentru a ieftini şi ameliora serviciile de guvernare electronică.
Un singur set de norme la nivelul întregii Europe
„Cloud computing-ul este o tehnologie care va revoluţiona economia noastră. În absenţa unor măsuri la nivelul UE, vom rămâne blocaţi în bastioane naţionale şi vom rata şansa de a obţine beneficii economice în valoare de miliarde de euro. Trebuie să realizăm o masă critică şi să stabilim un singur set de norme la nivelul întregii Europe. De asemenea, trebuie să combatem în mod direct riscurile percepute ale cloud computing-ului”, a declarat vicepreşedintele CE Neelie Kroes.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Redding, a precizat că: „Europa trebuie să aibă o perspectivă ambiţioasă. Strategia privind cloud computing-ul va spori încrederea în soluţiile informatice inovatoare şi va stimula crearea unei pieţe unice digitale competitive, în care cetăţenii europeni să se simtă în siguranţă. În acest scop, este necesar să se adopte rapid noul cadru privind protecţia datelor, propus de Comisie mai devreme anul acesta, şi să se elaboreze clauze şi condiţii contractuale sigure şi corecte.”
Obiectivul: O piaţă unică digitală
Strategia anunţată este urmarea propunerii de actualizare a normelor privind protecţia datelor, prezentată de CE în 2012, şi precede o strategie europeană pentru securitatea informatică, ce va fi propusă în lunile următoare. Elaborarea acestor norme europene privind cloud computing-ul constituie o condiţie prealabilă pentru crearea spaţiului digital omogen ce va permite realizarea unei adevărate pieţe unice digitale. Toate aceste măsuri la un loc constituie un efort global de a crea în Europa un mediu online dinamic şi fiabil.
Beneficiile cloud computing-ului provin din economiile pe care le implică. Dintre organizaţiile care au adoptat cloud computing-ul, 80% economisesc cel puţin 10‑20% din costuri. De asemenea, se preconizează că adoptarea pe scară largă a acestei tehnologii în toate sectoarele economice va determina o creştere semnificativă a productivităţii.