Ce aduce noul an şcolar
alte articole
Aproximativ 3.200.000 de elevi şi preşcolari vor începe luni primul semestru al noului an şcolar 2013-2014, care însumează 36 de săptămâni de cursuri. Scoala se va încheia la 20 iunie, semestrele vor fi împărţite în mod egal şi vacanţa intersemestrială va fi între 1 şi 9 februarie, potrivit Edu.ro.
Clasa a VIII-a va însuma 36 de săptămâni, durata cursurilor fiind de 35 de săptămâni, iar o săptămână este dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile se vor încheia la 13 iunie 2014.
În ceea ce priveşte clasele terminale din învăţământul liceal, acestea vor avea 37 de săptămâni, din care 33 de săptămâni pentru cursuri, iar 4 săptămâni dedicate desfăşurării examenului de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale se vor încheia la 30 mai 2014.
Clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru clasele din învăţământul profesional cu durata de doi ani.
Referitor la învăţământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, cursurile vor dura 37 de săptămâni. Stagiile de pregătire practică alese de absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, sunt de 720 de ore şi se vor desfăşura în perioada decisă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată ulterior de inspectoratul şcolar.
Semestrul I al noului an şcolar va începe luni, 16 septembrie, şi se va încheia vineri, 20 decembrie. Pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vacanţa va fi între 2 şi 10 noiembrie. În ceea ce priveşte vacanţa de iarnă, aceasta va începe sâmbătă, 21 decembrie şi se va termina duminică, 5 ianuarie 2014. Şcoala va începe luni, 6 ianuarie 2014, şi se va încheia vineri, 31 ianuarie 2014.
Vacanţa intersemestrială va fi de sâmbătă, 1 februarie 2014, până duminică, 9 februarie 2014, iar cursurile semestrului al doilea vor începe de luni, 10 februarie 2014, până vineri, 11 aprilie 2014. Urmează vacanţa de primăvară în intervalul 12 aprilie - 22 aprilie, iar cursurile se vor desfăşura în perioada 23 aprilie - 20 iunie. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie 2014, şi se va încheia duminică, 14 septembrie 2014.
Nu se vor ţine cursuri în zilele libere prevăzute de lege, iar unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor desfăşura activităţi specifice în data de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi 5 iunie - Ziua învăţătorului, potrivit planificărilor existente la nivelul diferitelor unităţi de învăţământ preuniversitar.
Intervalul 7 - 11 aprilie 2014 din semestrul al doilea reprezintă săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului intitulat ”Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi are un orar specific.
Tezele din semestrul I se susţin, de obicei, până la data de 20 decembrie 2013, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 23 mai 2014.
Întâlnim şi prevederi noi: extinderea evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în toate şcolile din ţară; se va susţine simularea naţională la clasa a XI-a pentru toate liceele din ţară - în acest an se vor desfăşura simulări la clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a; s-a modificat modul de calculare a mediei de admitere la liceu - media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% cum se întâmpla până în prezent; împărţirea, în mod aproximativ egal, a celor două semestre; acordarea unei zile libere în plus elevilor. Mai precis, instituţia a decis să acorde cadrelor didactice şi elevilor încă o zi liberă pentru perioada sărbătorilor pascale, respectiv ziua de marţi, 22 aprilie 2014.
Decizia ca media obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a să aibă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum, vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, care au reliefat diferenţe semnificative între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici de la evaluarea naţională, potrivit declaraţiilor ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.