Deschiderea Şcolii de vară pentru tineri judecători, procurori şi alţi profesionişti ai dreptului

Astăzi, 22 iulie 2013, a avut loc deschiderea lucrărilor primei ediţii a Şcolii de vară pentru tineri judecători, procurori şi alţi profesionişti ai dreptului, organizată în cadrul Proiectului „Consolidarea cooperării judiciare pentru protejarea victimelor infracţiunilor”, se arată în comunicatul remis Epoch Times de Consiliul Superior al Magistraturii.
Sigla Consiliului Superior al Magistraturii, CSM (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
22.07.2013

Astăzi, 22 iulie 2013, a avut loc deschiderea lucrărilor primei ediţii a Şcolii de vară pentru tineri judecători, procurori şi alţi profesionişti ai dreptului, organizată în cadrul Proiectului „Consolidarea cooperării judiciare pentru protejarea victimelor infracţiunilor”, se arată în comunicatul remis Epoch Times de Consiliul Superior al Magistraturii.

Şcoala de vară are loc la Sinaia, în perioada 21-26 iulie 2013.

În cadrul Şcolii de vară, tineri judecători şi procurori, recent absolvenţi ai şcolilor de magistratură, precum şi auditori de justiţie din Spania, Olanda şi România vor fi pregătiţi, timp de 5 zile, alături de grefieri, avocaţi şi personal de specialitate din Ministerul Justiţiei, pentru aplicarea instrumentelor juridice ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei care consacră drepturile victimelor în procesul penal.

Prezent la deschiderea Şcolii de vară, Florin-Răzvan RADU, director al Direcţiei Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Manager de proiect, a transmis mesajul preşedintelui Consiliului, doamna procuror Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ. S-a subliniat atenţia prioritară acordată de CSM atragerii finanţării europene pentru formarea profesională magistraţilor şi a grefierilor, precum şi pentru creşterea capacităţii instituţionale, fiind prezentate succint proiectele coordonate de Consiliu sau în care CSM participă ca partener. Totodată, s-a arătat că formele de pregătire profesională în care alături de magistraţi sunt implicaţi şi alţi profesionişti ai dreptului, reprezintă o abordare modernă pe care Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Magistraturii o promovează, care permite îmbunătăţirea înţelegerii reciproce a diferitelor profesii juridice, facilitând, în materie penală, combaterea eficientă a criminalităţii, dar şi respetarea tuturor garanţiilor procesuale. De asemenea, în intervenţia sa, domnul Radu a remarcat reprezentativitatea geografică a proiectului, alături de instituţiile din România fiind partenere două instituţii de prestigiu din Spania şi Olanda, astfel încât tineri magistraţi şi alţi profesionişti ai dreptului din trei regiuni ale Europei sunt pregătiţi împreună pentru aplicarea dreptului european, în spiritul unei Europe Unite', se mai arată în comunicat.

***

Acordul de grant pentru proiectul „Consolidarea cooperării judiciare pentru protejarea victimelor infracţiunilor” (Strenghtening judicial cooperation to protect victims of crimes) a fost semnat la data de 9 noiembrie 2012. Contribuţia Uniunii Europene este de maximum 199.376,36 Euro, care va acoperi până la 80% din costurile eligibile totale ale proiectului. Co-finanţarea, reprezentând 20% din bugetul proiectului, este asigurată de Consiliul Superior al Magistraturii.

În cadrul proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii are rolul de instituţie coordonatoare, iar parteneri sunt Institutul Naţional al Magistraturii din România, Şcoala Judiciară din Spania, S.S.R. Internaţional - Centrul pentru pregătire şi cercetare pentru sistemul judiciar din Olanda, Ministerul Justiţiei din România şi Şcoala Naţională de Grefieri din România.

Obiectivul proiectului este acela de a consolida cooperarea judiciară europeană în materie penală prin activităţi specifice de formare profesională, adresate viitorilor judecătorilor şi procurorilor din statele membre ale Uniunii Europene, avocaţilor, grefierilor, specialiştilor din Ministerul Justiţiei, care să îmbunătăţească aplicarea corespunzătoare a instrumentelor juridice europene ce privesc protecţia victimelor infracţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor