CCR: Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este constituţională
alte articole
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins marţi acţiunea în instanţă prin care proprietarul unei locuinţe din Galaţi solicitase ca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor să fie declarată neconstituţională, relevă Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
"Curtea Constituţională a respins marţi, prin Decizia 932/13.11.2012, excepţia de neconstituţionalitate a Legii 260/2008, invocată de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerată neconstituţională pe motiv că ar legifera înşelăciunea. Domnul Momanu susţinea că prima de asigurare aferentă poliţei PAD, emisă de PAID, este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar şi cei care nu au nevoie de protecţia acestui produs. De asemenea, el solicita instanţei constatarea faptului că locuinţa să nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii)", relevă un comunicat al PAID.
Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a precizat că gălăţeanul Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituţional şi nici dreptul constituţional încălcat.
"Astfel, invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituţională deoarece ar avea la bază înşelăciunea a fost declarată neîntemeiată. Mai mult decât atât, Gheorghe Momanu nu argumentează sub nicio formă fapta de înşelăciune care ar putea fi imputabilă Legii 260/2008 sau societăţii PAID", a afirmat Cristea.
Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componentă esenţială a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar PAID este membră a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naţionale obligatorii de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.