Frunda: Nu înseamnă că parlamentarii nu vor lua în discuţie chestiunile sesizate de CCR, dar că se va putea trece peste ele
alte articole
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a apărat de acuzaţiile aduse de preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, care afirmase că reprezentantul maghiarilor ar dori desfiinţarea CC, prin propunerile de modificare a atribuţiilor instituţiei.
Senatorul UDMR susţine că el nu a cerut niciodată desfiinţarea CC pentru că este un susţinător al ei, doar că ”după modificarea atribuţiilor sale, în 2003, nu mai pot fi modificate deciziile Parlamentului cu votul a doua treimi din parlamentari” şi consideră că în prezent Curtea Constituţională s-a transformat ”în a treia Cameră a Parlamentului”. Gyorgy Frunda nu consideră just că ”o majoritate de cinci oameni de acolo poate schimba orice lege. Fie trebuie revizuită regula cu două treimi, fie trebuie găsită altă soluţie".
"Or fi ei parlamentarii mai înguşti la minte, însă o majoritate de două treimi înseamnă o majoritate importantă", a adăugat ironic Gyorgy Frunda pentru ziare.com.
Senatorul UDMR a precizat că modificările propuse nu înseamnă că parlamentarii nu vor lua în discuţie chestiunile sesizate de CCR, dar că se va putea trece peste ele.
Contextul discuţiilor
Gyorgy Frunda a declarat vineri că ar trebui modificată Constituţia, astfel încât Parlamentul să poată trece peste deciziile CCR "cu o majoritate substanţială". "Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie a doua variantă - să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva pe plaja ICCJ", a explicat senatorul UDMR.
"Mutarea Curţii Constituţionale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înseamnă de fapt desfiinţarea ei", a replicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean pentru evz.ro.
Preşedintele CCR a remarcat faptul că, prin crearea unei situaţii în care Parlamentul poate să treacă, cu două treimi, o lege neconstituţională, această instituţie dobândeşte practic puterea de a încălca şi Constituţia.
"Întrebaţi-l pe domnul Frunda dacă o lege este neconstituţională în funcţie de procentul cu care este votată de Parlament. Ce spune de fapt domnul Frunda? O lege e adoptată cu 50% din voturi şi e declarată neconstituţională. Legea respectivă este neconstituţională şi dacă e votată cu 70% din voturile parlamentarilor", a notat Augustin Zegrean.
Preşedintele Curţii a explicat că rolul CCR este tocmai de a stabili dacă o lege care a trecut de Parlament este sau nu constituţională, indiferent de numărul de voturi cu care a fost adoptată. ”Noi verificăm dacă se respectă Constituţia şi veghem, în principal, ca drepturile fundamentale ale omului să nu fie încălcate. Încălcare e încălcare, fie că legea e votată cu 50% sau cu 100%. Tot aia e!", a declarat Zegrean.