Judecătorul Zegrean acuză: Gyorgy Frunda vrea desfiinţarea Curţii Constituţionale
alte articole
Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean (primul din stânga în fotografie), a criticat recent declaraţia făcută săptămâna trecută de către senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care doreşte limitarea atribuţiilor Curţii.
Senatorul Gyorgy Frunda declarase vineri, la Târgu Mureş, că Legea fundamentală ar trebui modificată, astfel încât Parlamentul să poată trece peste deciziile Curţii Constituţionale "cu o majoritate substanţială".
"Fie o readuc la situaţia de dinainte de 2003, când toate hotărârile ei pot fi modificate de Parlament cu majoritate parlamentară substanţială, fie a doua variantă - să o fac parte a sistemului judiciar şi să o duc undeva pe plaja ÎCCJ", a mai afirmat Frunda.
"Mă mir că un fost membru al Comisiei de redactare a actualei Constituţii face asemenea declaraţii!", a declarat Augustin Zegrean pentru cotidianul "Evenimentul zilei".
Preşedintele CCR contestă formularea "majoritate substanţială". "Ce spune de fapt dl. Frunda? O lege e adoptată cu 50% din voturi şi e declarată neconstituţională. Legea respectivă este neconstituţională şi dacă e votată cu 70% din voturile parlamentarilor."
"Rolul Curţii este de a stabili dacă o lege care a trecut de Parlament este sau nu constituţională, indiferent cu câte voturi a fost adoptată. Noi verificăm dacă se respectă Constituţia şi veghem, în principal, ca drepturile fundamentale ale omului să nu fie încălcate. Încălcare e încălcare, fie că legea e votată cu 50% sau cu 100%. Tot aia e!", a precizat judecătorul Augustin Zegrean.
Judecătorul CSM Cristi Danileţ: "Parlamentul nu mai recunoaşte legitimitatea Justiţiei"
Pe de altă parte, într-un interviu acordat recent publicaţiei Epoch Times, judecătorul CSM Cristi Danileţ vorbeşte despre importanţa separării puterilor în stat, singurul mod de a asigura democraţia şi existenţa statului de drept într-o ţară.
”Avem o problemă cu respectarea regulii care în Europa se numeşte “rule of law” – separarea puterilor în stat. Fiecare putere, să colaboreze cu cealaltă, dar să-şi respecte propria atribuţie. În momentul de faţă, avem o confuzie, dacă vreţi, între atribuţii”, a declarat magistratul.
Faptul că Parlamentul refuză să dea avize favorabile pentru investigarea unor parlamentari reprezintă un abuz ce reflectă că acesta nu recunoaşte puterea Justiţiei.
”Iată, aşadar, ei blochează o investigaţie încă de la început, acum degeaba un judecător a spus că avem o anumită situaţie de fapt, pentru ca Parlamentul refuză să accepte autoritatea Justiţiei. Deci mie îmi este clar că, în momentul de faţă, Parlamentul nu mai recunoaşte legitimitatea Justiţiei şi nici funcţionarea ei. Or, în acest moment, înseamnă că nu avem trei puteri în stat, ci avem una sau cel mult două, prin urmare nu putem vorbi, dacă vreţi, de stat de drept”, a precizat Cristi Danileţ.
Legat de chestiunea avizelor nefavorabile date de Parlament, europarlamentarul PNL Renate Weber afirma joi că indiferent dacă ”îţi place sau nu-ţi place o lege, ea trebuie respectată, îţi place sau nu-ţi place o decizie a unei instanţe, ea trebuie respectată! Faptul că acea decizie ţi se pare nedreaptă, asta pot să înţeleg, dar asta nu înseamnă că nu ai obligaţia să o respecţi".