CCR forţează limitele Constituţiei? Judecător CSM: Îşi permite să dea lecţii instanţelor cum să judece
alte articole
Există "o mare frământare" în rândul judecătorilor din penal după recenta decizie a CCR privind interceptările, susţine Horatius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, care acuză Curtea că a forţat limitele Constituţiei şi şi-a permis să dea lecţii magistraţilor cum să judece o cauză.
"Noi ne confruntăm, din păcate, şi cu alte probleme care afectează activitatea noastră, dincolo de lipsa de personal, de sedii necorespunzătoare, (...) ne confruntăm cu situaţii care nu depind de noi. Şi mă refer la eternele decizii ale Curţii Constituţionale. Este opinia mea, nu neapărat asumată în Consiliul Superior al Magistraturii, dar e o mare frământare în corpul magistraţilor astăzi cu referire la acea decizie dată săptămâna trecută de CCR", a declarat Horatius Dumbravă, citat de Agerpres.
Deşi nu contestă faptul că, pe fond, trebuie respectată decizia CCR care a spart "Binomul" sri-DNA, membrul CSM este de părere că aceasta a forţat limitele Constituţiei.
"Eu, personal, nu pot să nu remarc cum CCR a forţat limitele Constituţiei României, cum CCR dă lecţii cum trebuie să fie judecată o cauză de către instanţele judecătoreşti. Ba, mai mult, un judecător al CCR îşi permite să dea lecţii instanţelor şi judecătorilor cum ar trebui apreciate probele, când ar trebui probele, de ce ar fi trebuit apreciate probele, într-un fel sau altfel.
Este nepermis ceea ce se întâmplă, eu sper ca în acest moment CCR să-şi realizeze dimensiunile sale constituţionale şi să lase instanţele judecătoreşti ca pe parcursul logic al Constituţiei să îşi creeze o practică judiciară unitară", a subliniat Horatius Dumbravă.
Potrivit judecătorului, în prezent, toate colectivele de judecători din penal, de la toate curţile de apel, discută "această mai mult decât discutabilă" decizie a CCR şi, probabil, în urma acestor discuţii se va ajunge la anumite concluzii ce vor fi aplicate în sălile de judecată.