CCR a spart "Binomul". Fost preşedinte CSM: "Parcă încearcă să blocheze sistemul judiciar"

Decizia prin care CCR a declarat neconstituţională o prevedere din Codul de Procedură Penală care permitea SRI să se ocupe de interceptările din dosarele penale a stârnit controverse în spaţiul public.
Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.03.2016

Decizia Curţii Constituţionale care a spart "Binomul" DNA-SRI a dus la îngreunarea activităţii judiciare, susţine judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi fost preşedinte al instituţiei.

"Dacă CCR a declarat neconstituţional un text de lege, acel text de lege nu îşi mai are aplicabilitatea (...) Fără a comenta deciziile CCR, parcă acestea încearcă să blocheze sistemul judiciar. A fost o filozofie a Codului de Procedură Penală, care pur si simplu s-a evaporat.

Asta înseamnă că nu s-a recurs nici de către cei care au stabilit regulile procesuale, nu au gândit la reprezentarea constituţională a instituţiilor care, iată, au fost declarate neconstituţionale. Fără a comenta decizia CCR, ea a dus la îngreunarea activităţii', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, judecătorul Adrian Bordea, citat de Agerpres.

La rândul său, judecătorul Horatius Dumbravă, şi el membru al CSM, susţine că există numeroase decizii ale Curţii Constituţionale care nu au fost transpuse în legislaţie nici până astăzi, în ciuda faptului că unele au fost date cu peste un an şi jumătate în urmă.

"În materie de procedură penală sunt mai multe decizii şi aşteptăm, cred că de un an, un an şi jumătate, ca Parlamentul să îşi facă treaba. Noi am sesizat demult pentru că după fiecare decizie a CCR, în raport cu fiecare, e necesară o modificare legislativă. Vă dau doar exemplul camerei preliminare pentru care s-au aflat la Parlament foarte mult timp aceste modificări şi solicitări, şi ale noastre şi ale Ministerului Justiţiei.

Aşteptăm şi modificările recente să vedem cum sună, cele pe interceptările la alte organe specializate de stat, dar şi cele pe renunţare la urmărire penală. Noi sperăm ca Parlamentul să se mişte cât de repede, după câte ştiu au chemat şi CSM, şi Ministerul Justiţiei la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor la discuţii pe 15 modificări pe procedura penală. Nu ştiu ce se intenţionează, putem să asigurăm punctele noastre de vedere avizate. Dar ele (modificările - n.r.) afectează activitatea instanţelor de judecată", a afirmat Horatius Dumbravă.

Recomandăm şi CCR a spart "Binomul". UNJR condamnă atacul de amploare lansat de jurnalişti şi politicieni la adresa Curţii

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor