CCR a respins sesizarea AP privind dispoziţii din OG de aplicare a tarifului de utilizare şi trecere pe drumurile naţionale

Epoch Times România
29.05.2012

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, excepţia Avocatului Poporului (AP) de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Pe ordinea de zi a şedinţei CCR s-a aflat excepţia AP de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin.(3) şi ale Anexei nr.4 din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

"Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile art. 8 alin. (3) şi ale Anexei nr. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, aprobată prin Legea nr. 424/2002, încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 şi ale art. 20 din Constituţia României. În considerarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a reţinut că textul legal criticat, ce stabileşte obligativitatea plăţii unei sume cu titlu de despăgubire, pe lângă amenda contravenţională, nu îndeplineşte cerinţele de previzibilitate impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât nu reglementează, într-o manieră clară şi previzibilă, natura juridică a tarifului de despăgubire şi nici modalitatea de aplicare a dispoziţiilor privind plata acestuia", susţinea Avocatul Poporului, la sesizarea CCR, pe 25 aprilie.

În materia contravenţiilor, ţinând seama de natura juridică de sancţionare a unui comportament ilicit, este necesar să existe o legislaţie clară, precisă, adecvată, proporţională, care să nu dea naştere la interpretări şi aplicări diferite din partea persoanelor împuternicite şi a autorităţilor publice cu atribuţii în aplicarea normei contravenţionale şi de verificare a legalităţii aplicării acesteia, afirma Avocatul Poporului.

În argumentele sale, Avocatul Poporului a susţinut că legiuitorul este ţinut să asigure cadrul legal, astfel încât cetăţenilor să nu le fie imputabile efectele unei interpretări şi aplicări arbitrare a unui act normativ cu dispoziţii impredictibile, într-un stat în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme recunoscute şi garantate la nivel constituţional prin prevederi din Legea fundamentală.

Urmează ca instanţa de contencios constituţional să se pronunţe asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului.

"Totodată, Avocatul Poporului a înaintat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru un raport special cu privire la această problemă, în care a sesizat atât inadvertenţele legislative existente şi a prezentat unele greşeli, abuzuri sau excese de zel comise de personalul împuternicit al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi de autorităţile implicate în procesul de aplicare a dispoziţiilor legale cu privire la achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale în România", se mai arăta în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor