Camera Deputaţilor: Raportul Avocatului Poporului privind rovinieta a fost trimis la Comisia de industrii

Epoch Times România
14.05.2012

Propunerile Avocatului Poporului de modificare a ordonanţei privind aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri publice (rovinieta) au fost trimise luni de Biroul permanent la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.

 

Avocatul Poporului propune în raportul pe care l-a înaintat Camerei Deputaţilor completarea ordonanţei privind aplicarea rovinietei cu prevederi clare şi previzibile referitoare la metodologia privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor identificate prin mijloace tehnice omologate, în special sub aspectul definirii regimului juridic al faptei de a circula fără a deţine rovinietă valabilă şi a modului de sancţionare a contravenţiei în sensul încadrării juridice a acesteia în categoria contravenţiilor continue sau a celor continuate şi naturii juridice a tarifului de despăgubire, reglementarea termenului de păstrare a fotografiilor, care constituie mijloace de probă ale contravenţiilor constatate.

Avocatul Poporului mai propune achitarea unui singur tarif de despăgubire cu ocazia întocmirii primului proces verbal contravenţional şi ca ordonanţa să cuprindă prevederi referitoare la respectarea dreptului la viaţa privată sub aspectul protecţiei faţă de prelucrarea datelor cu caracter personal care privesc deţinătorii de vehicule, respectiv dreptul la informare, acces la date, intervenţie asupra datelor lor personale, de a se adresa justiţiei şi analizarea posibilităţii achiziţionării rovinietei pentru o zi.

În raportul său, Avocatul Poporului menţionează că o serie de oameni au sesizat faptul că au primit mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei pentru aceeaşi faptă constând în neachitarea rovinietei, contravenţiile sunt aduse la cunoştinţă după şase luni, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripţie, ceea ce îngrădeşte dreptul de acces în justiţie al acestuia.

În privinţa fotografiei realizată ca urmare a constatării contravenţiei prin intermediul mijloacelor tehnice omologate, Avocatul Poporului spune că ordonanţa nu conţine dispoziţii exprese privind administrarea probei sau termenul de păstrare al acesteia.

Biroul permanent al Camerei a decis luni să trimită acest raport la Comisia de industrii.

"Este comisia decizională pe fond care o să ne prezinte un punct de vedere asupra raportului şi o să vedem în continuare ce va urma", a spus secretarul Bp Georgian Pop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor