Avocatul Poporului cere rovinietă pentru o zi într-un Raport special adresat Camerei Deputaţilor

Epoch Times România
14.05.2012

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis luni Comisiei pentru Industrii şi Servicii un Raport special realizat de Avocatul Poporului privind unele deficienţe constatate în privinţa amenzilor pentru rovinietă.

“Instituţia Avocatul Poporului a fost sesizată de mai mulţi petiţionari care au contestat sancţiunile contravenţionale aplicate pentru neachitarea rovinietei”, se arată în raportul special. Potrivit documentului, reclamanţii au invocat printre altele lipsa semnăturii olografe a agentului constatator în condiţiile în care legea prevede că lipsa semnăturii atrage după sine nulitatea procesului-verbal, notează AP. Alte sesizări au fost legate de cuantumul amenzilor aplicate şi al tarifelor de despăgubire, data comunicării proceselor-verbale, imposibilitarea achiziţionării rovinietei pentru o zi, menţionează Avocatul Poporului.

Printre recomandările instituţiei se numără “analizarea posibilităţii achiziţionării rovinietei pentru o zi”. În prezent se pot achiziţiona roviniete doar pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

În ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, reclamanţii s-au plâns de primirea mai multor amenzi în aceeaşi zi, condiţie în care Avocatul Poporului este de părere că “suma achitată de contravenient, care trebuie să plătească tot atâtea amenzi şi tarife de despăgubire câte contravenţii a săvârşit, este excesivă şi nu este proportional cu gradul de pericol social al faptei”.

Apreciem că dispoziţiile legale referitoare la constatarea amenzilor prin mijloacele tehnice omologate trebuie corelate cu măsuri de natură să asigure acestora protecţie adecvată împotriva arbitrariului autorităţii publice.

În Raportul special se mai menţionează reclamaţiilor unor petiţionari cărora le-au fost comunicate procesele-verbale ale amenzii cu 2-5 zile înainte de data limită a plăţii acestora. “Comunicarea cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripţie îngrădeşte dreptul contravenientului de acces la justiţie”, susţine Avocatul Poporului în această privinţă.

AP mai propune în document “achitarea unui singur tarif de despăgubire cu ocazia întocmirii primului proces-verbal contravenţional” precum şi “garanţii adecvate şi suficiente pentru a proteja cetăţenii împotriva unor abuzuri ale autorităţilor publice”. Ultima măsură se referă la faptul că amenzile pot fi emise şi în lipsa contravenientului, cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reţeaua de drumuri. “Apreciem că dispoziţiile legale referitoare la constatarea amenzilor prin mijloacele tehnice omologate trebuie corelate cu măsuri de natură să asigure acestora protecţie adecvată împotriva arbitrariului autorităţii publice”, notează Avocatul Poporului în Raportul special privind sancţiunile aplicate conducătorilor de vehicule, în baza Ordonanţei Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor