CCR a declarat neconstituţională numirea lui Victor Ciorbea la ASF

Curtea Constituţională a decis ca Victor Ciorbea a fost numit ilegal de Parlament în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, neândeplinind condiţiile impuse de lege.
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)
Flori Mladin
30.04.2014

Curtea Constituţională a decis că Victor Ciorbea a fost numit ilegal de Parlament în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), neîndeplinind condiţiile impuse de lege.

Judecătorii CCR au ajuns la concluzia că sesizarea PDL a fost întemeiată, astfel că au declarat numirea lui Ciorbea neconstituţională.

PDL a sesizat CCR în acest caz, arătând faptul că Victor Ciorbea nu avea 9 ani de experienţă în domeniul respectiv, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Ponta.

Plenul comun al celor două Camere a aprobat în 2 aprilie numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, membru executiv al Consiliului ASF, şi totodată, numirea lui Victor Ciorbea ca membru neexecutiv în Consiliul ASF.

Victor Ciorbea, fostul premier ţărănist care a devenit din 2012 senator liberal, şi-a prezentat demisia din Senat pe 8 aprilie 2014, ca urmare a alegerii sale în calitatea de membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Numirea în funcţie urma să se aplice de la 1 mai 2014.

După ce numirea lui Victor Ciorbea la ASF a fost contestată la CCR din cauză că nu avea experienţa necesară, social-democraţii l-au propus pe Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Fostul deputat a explicat astfel acceptarea funcţiei de Avocat al Poporului: "Da, am renunţat la poziţia din ASF pentru că voi candida la funcţia de Avocat al Poporului. Decizia mea nu are legătură cu contestaţia depusă de PDL la Curtea Constituţională".

Victor Ciorbea, fostul premier ţărănist care a devenit din 2012 senator liberal, şi-a prezentat demisia din Senat ca urmare a alegerii sale în calitatea de membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Numirea în funcţie urma să se aplice de la 1 mai 2014.

Ca urmare, pe 15 aprilie 2014, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului, cu 306 voturi "pentru" şi două "împotrivă". Mandatul lui Victor Ciorbea la conducerea instituţiei Avocatul Poporului este de 5 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor