CCM a anulat mecanismul de suspendare temporară a preşedintelui în cazul nepromulgării unor legi

Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)
Tatiana Chiriac
07.08.2020

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis joi, 6 august, că preşedintele statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier propus de o majoritate parlamentară absolută şi formalizată, astfel admiţând parţial sesizarea deputatului Platformei DA, Igor Munteanu.

Potrivit hotărârii CCM, atunci când nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, şeful statului este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

„În sensul articolelor 89 şi 91 din Constituţie, în cazul în care preşedintele Republicii refuză să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situaţie trebuie soluţionată prin prisma articolului 89 din Constituţie, care prevede suspendarea din funcţie şi demiterea preşedintelui”, se mai arată în hotărâre.

Deputatul Igor Munteanu a depus sesizarea la CCM, după ce Igor Dodon a declarat repetat că nu va desemna un candidat la funcţia de premier propus de o coaliţie din care vor face parte şi deputaţii transfugi - cei care s-au mutat de la un partid la altul pe timpul mandatului.

În contextul dat, activistul Valeriu Paşa a notat că CCM de fapt a închis pagina ruşinoasă din istoria R. Moldova prin care Dodon era ”scos din priză pe 5 minute” de către Plahotniuc pentru ca acesta să nu semneze mai multe legi controversate sau sensibile (geo)politic.

„Curtea Constituţională a anulat ruşinosul mecanism de 'suspendare oleacă' a preşedintelui. În interpretarea oferită de CCM scrie expres - dacă preşedintele încalcă grav Constituţia - trebuie suspendat (2/3 din voturi în Parlament) şi demis prin referendum”, a notat expertul, precizând că doar un preşedinte extrem de nepopular ar avea şanse să fie demis prin această procedură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor