Cavusoglu: Turcia iese din acordul privind refugiaţii dacă UE nu suspendă vizele de călătorie

Ministrul turc de Externe a avertizat în privinţa consecinţelor ce ar avea loc dacă UE nu va suspenda regimul de vize pentru cetăţenii turci ce doresc să călătorească în Europa. Oficialii UE au reţineri în privinţa relaxării restricţiilor de călătorie după campania de arestări şi demiteri desfăşurată de Erdogan în urma puciului eşuat din Turcia.
Criza refugiaţilor în Europa   (Foto: Spencer Platt/Getty Images - Epoch Times Germania)
Andrei Popescu
01.08.2016

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat că Ankara se va retrage din acordul încheiat cu UE pentru limitarea numărului de refugiaţi ce se îndreaptă spre Europa, dacă Bruxelles-ul nu va ridica până în luna octombrie regimul de vize de călătorie pentru cetăţenii turci.

“Toate acestea depind de suspendarea cerinţelor pentru vize în cazul cetăţenilor noştri, măsură prevăzută în acordul din 18 martie”, a susţinut Cavusoglu în comentarii publicate în ediţia de luni a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Dacă nu are loc liberalizarea regimului vizelor, vom fi forţaţi să ne retragem din acord şi să nu mai primim înapoi refugiaţi”, a declarat el, făcând referire la una dintre clauzele acordului.

Cavusoglu a adăugat că, în timp ce guvernul nu a oferit o dată specifică pentru suspendarea vizelor, “ar putea fi vorba de începutul sau mijlocul lunii octombrie”.

Acordul Turcia-UE întâmpinat cu critici

În luna martie, Turcia a încheiat cu UE un acord controversat care ar fi trebuit să accelereze discuţiile pentru aderarea ţării la blocul european şi, în schimb, Ankara s-a angajat să reducă valul de migranţi către Grecia. Ca parte a acordului, UE urma să grăbească suspendarea regimului de vize de călătorie ale cetăţenilor turci.

În plus, acordul, care a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, a stipulat de asemenea că migranţii care ajung ilegal în Grecia, din Turcia, să fie acceptaţi înapoi de către Ankara. Totuşi, una dintre condiţii este aceea ca pentru fiecare migrant ilegal primit înapoi de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian aflat deja în taberele turceşti.

Totuşi, acordul se confruntă tot mai mult cu riscul de a nu fi implementat după ce guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a lansat campania de suprimare a persoanelor suspectate de implicare în puciul eşuat recent din Turcia. Zeci de mii de oameni au fost arestaţi sau concediaţi din funcţiile lor, iar preşedintele turc a discutat despre ideea reintroducerii pedepsei capitale.

UE a avertizat că nicio ţară nu poate adera la bloc dacă nu respectă principiile fundamentale ale acestuia, şi în special dacă adoptă pedeapsa cu moartea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor