Promo-LEX: Instanţele de judecată din Moldova aplică pedepse blânde agresorilor familiali

Chiar dacă în Moldova există prevederi legale pentru a combate violenţa în familie, aplicarea lor în practică nu prea încurajează victimele să se adreseze organelor de drept. Asociaţia Promo-LEX atenţionează că instanţele de judecată inferioare aplică pedepse prea blânde agresorilor.
Lansarea campaniei anti-violenţă din anul 2015
Lansarea campaniei anti-violenţă din anul 2015 (facebook.com)

Asociaţia Promo-LEX atrage atenţia autorităţilor R. Moldova că, instanţelor de judecată le revine rolul decisiv în a preveni violenţa în familie. Aplicarea unor pedepse blânde agresorilor, descurajează victimele să se mai adreseze organelor de drept. În prezent există mecanisme pentru a combate violenţa în familie, însă Asociaţia Promo-LEX constată cu îngrijorare că, instanţele de judecată continuă practica de aplicare a unor pedepse prea blânde pentru agresorii familiali. Astfel, apare o discrepanţă între stabilirea pedepselor pentru agresori şi faptele acestora. Avocaţii Promo-LEX consideră că, pedepsele simbolice, de fapt, încurajează mai departe violenţa în familie.

Timp de 16 zile în Republica Moldova s-au desfăşurat mai multe activităţi de informare şi sensibilizare a societăţii cu scopul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. La ultima Evaluare Periodică Universală din noiembrie 2016, Moldova a primit 30 de recomandări care vizează prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Printre acestea se află şi recomandarea de a ratifica Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

“La 9 decembrie, Judecătoria Buiucani a pronunţat o sentinţă în care a stabilit agresorului o pedeapsă de 5 ani cu suspendare, deşi acesta a fost învinuit de comiterea a patru infracţiuni: privare ilegală de libertate, violenţă în familie împotriva concubinei şi a fiicei minore, huliganism şi neexecutarea hotărârii judecătoreşti. Începând cu anul 2014, inculpatul a agresat femeia şi copilul minor în mod repetat, mai ales după decizia victimei de a părăsi locuinţa comună şi depunerea plângerii pentru investigarea acţiunilor violente ale acestuia”, se menţionează într-un comunicat remis redacţiei.

Procurorul a solicitat o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare pentru agresor, iar partea vătămată şi avocatul acesteia au solicitat pedeapsa maximă pentru fiecare dintre învinuirile înaintate. Cu toate acestea, instanţa a încetat procesul pentru 2 infracţiuni în baza Legii privind Amnistia, iar pentru celelalte două infracţiuni, a stabilit o pedeapsă cu închisoare pe termen de 5 ani cu suspendarea executării pedepsei, instanţa aplicând prevederile articolului 90 din Codul Penal, argumentând că inculpatul a dat dovadă de un comportament adecvat şi se poate corecta.

Potrivit sursei citate, avocatul Promo-LEX Dumitru Sliusarenco, susţine că, deşi agresorul familial, timp de 3 ani, a cauzat suferinţe grave atât fostei concubine, cât şi a copilului minor, acestuia nu i-a fost aplicată o sancţiune reală, pedeapsa fiind prea blândă pentru faptele săvârşite. De asemenea, avocatul observă o practică a instanţelor de a aplica sancţiuni blânde în majoritatea cazurilor de violenţă în familie, fără privare de libertate, deşi, pentru alte tipuri de infracţiuni de gravitate asemănătoare, judecătorii aplică pedepse mult mai aspre. Avocatul Promo-LEX conchide că, după aplicarea unor astfel de pedepse, pe agresor nu îl împiedică nimic, practic, să comită noi acţiuni de violenţă şi să pună în pericol viaţa şi siguranţa victimei.

În condiţia în care, anterior instanţele superioare au aplicat pedepse dure faţă de agresorii familiali, considerând problema ca fiind una acută, experţii de la Promo-LEX cred că instanţele ierarhic inferioare urmează să-şi uniformizeze practica judiciară în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe