Căutători de comori urmăriţi de Poliţie
alte articole
Arme şi unelte, ulcele din ceramică cu ornament unicat precum şi diverse bijuterii purtate de către daci care au fost descoperite într-o rezervaţie geologică, cu situri paleontologice, speologice şi arheologice, întinsă pe o suprafaţă de 100 de hectare, au făcut zona atractivă pentru căutătorii de comori care mişună acum prin zonă în speranţa că vor găsi obiecte valoroase. După cum scrie Citynews.ro, zona face parte din Situl Natura 2000 Tăşad, iar custodele Cetăţii Dacice Tăşad, Asociaţia Urbarială „Negru Vodă” a adus în atenţia Poliţiei, dar şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional acţiunea căutătorilor de comori.
Prezenţa acestui fenomen în siturile arheologice este confirmată de reprezentanţii Direcţiei Pentru Cultură, care susţin că reprezentanţii instituţiei au făcut poze şi au filmat astfel de acţiuni. În plus Direcţia pentru Cultură, la rândul său a cerut sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa confirmă faptul că Asociaţia Urbarială „Negru Vodă” a depus o reclamaţie cu două obiecte: „la un punct se sesizează faptul că anumite persoane fac gropi în sit, iar la celălalt că sunt distruse păşunile asociaţiei cu ATV-urile. Este adevărat că am descoperit acolo cinci gropi cu adâncimea de 40 de centimetri, dar sunt mai vechi, deoarece există vegetaţie crescută în ele. Pot să spun că zona este monitorizată, că orice maşină care intră în zonă este în consemn la şeful de post pentru a avea o imagine clară a celor care pătrund în zonă. Nu sunt însă bănuieli că ar fi exploatate bogăţiile dacilor”.
Muzeograful Radu Huza este managerul unui proiect în premieră naţională, proiect prin care a fost realizat un muzeu în aer liber al satului dacic, la Tăşad. Atât el, cât şi arheologul Călin Ghemiş confirmă prezenţă căutătorilor de comori despre care spune „nu acţionează după o regulă, ci după o bibliografie. Dacă e vorba de Tăşad, pentru mine ca arheolog locul unde au fost descoperite în ‘69 două tezaure este echivalent cu Măgura Şimelului unde au fost descoperite 12 tezaure ”, a afirmat Călin Ghemiş.
În cetatea dacică de la Taşad a fost descoperit primul atelier de bijuterii în argint din ţară.