Câteva familii de romi integraţi în Franţa, sunt ameninţate cu expulzarea
alte articole
Datorită acţiunii unei asociaţii locale, romii din Deuil-la-Barre (regiunea Île-de-France) au beneficiat de unul din puţinele proiecte de inserţie destinate acestei etnii. Se pare totuşi că eforturile acestei asociaţii au fost în zadar, deoarece cele 15 familii de romi sunt ameninţaţi cu expulzarea, scrie săptămânalul L'Express care publică un reportaj despre această tabără de romi.
Romii din Deuil-la-Barre au avut noroc, deoarece de doi ani de zile cincisprezece familii trăiesc pe un teren din această mică localitate din departamentul Val d'Oise. Un record pentru aceşti oameni obişnuiţi cu procedurile de expulzare. Au venit în Franţa acum şase sau opt ani şi sunt toţi originari din Curtici. Nu au stat niciodată mai mult de şase luni în acelaşi loc. Datorită eforturilor unei asociaţii locale, creată în septembrie 2000 special pentru a-i ajuta pe migranţi, romii din Deuil beneficiat de un proiect de inserare destinat acestei etnii.
În tabăra unde trăiesc aceşti romi, sunt 17 barăci făcute din scânduri, tablă şi ale materiale recuperate de la depozitele de deşeuri. Dacian, 27 de ani, şi soţia lui Cătălina, 25 de ani, au patru copii care merg la şcoală, la fel ca alţi doisprezece copii din tabără. 'La primele noastre întâlniri cu familiile de romi, am încheiat un fel de contract moral, explică Monique de Martinho, membră a acestei asociaţii. Ne-am angajat să-i ajutăm cu condiţia ca toţi copiii să fie şcolarizaţi şi să nu se mai construiască şi alte barăci. Şi ei şi-au respectat întotdeauna cuvântul'. Bianca, 26 de ani, este fericită că băieţelul ei în vârstă de 4 ani este la grădiniţă: 'Ştie să numere până la 21! Mă bucur că învaţă franceza'. Alţi doi copii au fost înscrişi la liceu în 2011, un adevărat succes pentru membrii asociaţiei.
Părinţii, ca să supravieţuiască, practică cerşetoria, vând flori şi ziare sau lucrează la negru în construcţii. Găsirea unui loc de muncă legal este o provocare pentru toţi romii din Franţa. Din cauza măsurilor tranzitorii impuse resortisanţilor din România şi Bulgaria din 2007, numai 150 de meserii sunt autorizate pentru aceştia şi demersurile costisitoare pentru angajarea unui rom îi descurajează pe potenţialii angajatori. 'Dacă aceste măsuri ar fi abrogate, mulţi dintre ei şi-ar găsi un loc de muncă, afirmă Monique. Nu toţi, dar mulţi dintre ei'. Romii din Deuil nu vor să se întoarcă în România unde viaţa este pentru ei mult mai grea după căderea regimului comunist în 1989.
Asociaţia din Deuil are în vedere mai multe proiecte pentru romi, dar de două luni aceştia pot fi expulzaţi în orice moment: la 30 martie, tribunalul din Pontoise a decis expulzarea romilor din Deuil, hotărâre aplicabilă din 16 mai.
Între timp, asociaţia din Deuil, sprijinită de alte organizaţii care activează în acelaşi domeniu, l-a sesizat pe Apărătorul drepturilor, Dominique Baudis. Acesta a trimis un mail prefectului din Val d'Oise, cerându-i să suspende decizia tribunalului atâta timp cât va fi necesar pentru ca familiile de romi să fie mutate în condiţii mai bune. Primarul din Deuil consideră în schimb că atâta timp cât justiţia s-a pronunţat, nu se poate face altceva.
Monique de Martinho afirmă că prioritatea este 'să câştigăm timp', pentru ca eforturile făcute până acum să nu fi fost în zadar. 'Ne-ar trebui doar un teren ca să ne putem continua proiectul', spune aceasta, conştientă de dificultatea unei asemenea cereri. În curând ar putea fi organizată o masă rotundă cu participarea tuturor factorilor implicaţi pentru a evita expulzarea brutală a acestor familii şi a celor 28 de copii.