Câteva detalii despre mutarea lui Putin privind războiul din Siria

După câteva luni de participare intensă în războiul sirian, Putin a ordonat luni ca majoritatea forţelor militare ruseşti să se retragă din ţara arabă. Surse ale Debkafile susţin că decizia a fost luată, pe de o parte, în urma neînţelegerilor continue cu Iranul cu privire la războiul sirian.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.03.2016

Diferenţa de opinii dintre Moscova şi Teheran în ceea ce priveşte continuarea războiului sirian şi cearta ireconciliabilă cu liderul sirian Bashar al-Assad privind viitorul său în ţara arabă l-au determinat pe preşedintele rus Vladimir Putin să anunţe luni controversatul ordin ca forţele militare ruseşti să îşi înceapă retragerea din Siria.

Totuşi, sursele militare şi de informaţii ale Debkafile au declarat că nu s-a stabilit un termen limită pentru retragerea forţelor ruseşti, care au sosit în Siria în urmă cu 5 luni la cererea lui Assad. În acelaşi timp, Kremlinul a confirmat faptul că va menţine o prezenţă militară în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim, situată lângă oraşul Latakia. Prin această mişcare, o mare parte din prezenţa militară aeriană şi maritimă rusească rămâne pe loc; este destul de improbabil ca Putin să renunţe la această poziţie puternică în estul Mediteranei.

Preşedintele rus nu a fixat un interval de timp pentru retragerea armatei, ci a anunţat doar data începerii ei. Şi, Putin nu a promis că va întrerupe toate operaţiunile militare din Siria.

Putin a declarat doar că “sarcina acordată Ministerului rus al Apărării şi forţelor armate ruseşti a fost îndeplinită în general”. În plus, liderul rus a mai discutat despre o “schimbare fundamentală în lupta împotriva terorismului internaţional”.

Un semn al direcţiei adoptate acum de Moscova reiese din ordinul dat ministrului rus de Externe de a “intensifica participarea noastră la soluţionarea paşnică a conflictului sirian”.

Afirmaţia sa a făcut referire la discuţiile de pace intermediate de ONU ce au fost reluate luni la Geneva şi care se desfăşoară între părţile implicate în conflictul sirian.

Cercurile de informaţii ale Debkafile au notat că, după ordinul surpriză al lui Putin, navele de luptă ruseşti din Marile Caspică şi Marea Mediterană au rămas pregătite pentru a interveni în luptă de la distanţă, dacă situaţia în care se află regimul Assad se deteriorează. Sursele de informaţii ale Debkafile au prevăzut retragerea iminentă a armatei ruseşti după ce Moscova a livrat guvernului sirian tancuri avansate T-90 şi piese de artilerie grea cu declanşare automată.

Sursele occidentale au văzut livrările de armament ca o investiţie rusească suplimentară în victoriile esenţiale ale armatei siriene în bătăliile pentru Alep în nord şi pentru Deraa în sud.

Dar această viziune a fost negată prin anunţul de luni al Kremlinului. De fapt, tancurile şi piesele de artilerie au fost furnizate guvernului Assad pentru a permite Siriei şi aliaţilor săi iranieni să continue lupta fără sprijin rusesc.

Ruptura dintre Moscova şi Teheran cu privire la războiul sirian a ajuns într-un punct critic în 19 februarie, în timpul vizitei ministrului iranian de Externe, generalul Hossein Dehghan, la Moscova. Ministrul iranian a prezentat o cerere din partea guvernului său ca Rusia să se retragă din acordul cu SUA pentru încetarea ostilităţilor.

Teheranul doreşte ca războiul să continue fără nicio pauză. După ce au mers cot la cot cu Moscova în arena siriană o perioadă de timp, iranienii au fost total nemulţumiţi de faptul că Putin şi-a schimbat atitudinea şi a colaborat cu administraţia Obama pentru încetarea luptelor şi găsirea unei soluţii paşnice la acest conflict.

În ceea ce îl priveşte pe Assad, acesta nu are nicio intenţie să respecte planurile lui Putin – care prevăd ca liderul sirian să se retragă de la conducerea Siriei şi să predea puterea din Damasc în mai multe etape. Assad nu doreşte să se retragă deloc de la conducerea ţării arabe.

S-ar putea ca preşedintele rus să fi acţionat acum deoarece pur si simplu s-a săturat de certurile interminabile cu cei doi aliaţi, care nu ar fi dus nicăieri decât la o continuare a războiului vechi de 5 ani. Astfel, Putin i-a pus pe cei doi în faţa unui fapt împlinit: dacă vreţi să continuaţi lupta, foarte bine; dar nu contaţi pe armata rusească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor