Catalonia fierbe din nou. Susţinătorii lui Puigdemont blochează căi de acces

Sute de manifestanţi au demonstrat marţi în Catalonia împotriva detenţiei lui Carles Puigdemont în Germania.
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.03.2018

Comitetul pentru Apărarea Republicii (CAR), un grup care susţine independenţa Cataloniei, a cerut cetăţenilor regiunii să blocheze marţi câteva autostrăzi şi să paralizeze traficul rutier în semn de protest faţă de detenţia fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont în Germania.

Demonstraţiile de marţi au fost cele mai recente mişcări dintr-o serie de proteste care au avut loc în regiunea separatistă spaniolă Catalonia de la amplificarea tensiunilor dintre susţinătorii independenţei regiunii şi statul spaniol.

Autostrada AP-7 care leagă Catalonia de Franţa a fost una dintre cele mai afectate autostrăzi în timpul protestelor de marţi. Poliţia catalană a intervenit pentru a dispersa manifestanţii de pe AP-7.

Aproximativ 200 de manifestanţi au blocat autostrada N-340, în apropierea oraşului Alcanar, timp de 6 ore. Autostrada, care leagă oraşele Tarragona şi Valencia, a fost în cele din urmă eliberată de către poliţia regională.

În Barcelona, manifestanţii au încercat să închidă Bulevardul Diagonal, una dintre principalele artere ale oraşului, afişând bannere cu mesaje precum “Libertate pentru deţinuţii politic” sau “Grevă generală”.

Empresaris de Catalunya, o organizaţie care reprezintă comunitatea de afaceri din Catalonia, a respins “greva generală” cerută marţi de manifestanţi şi a avertizat în privinţa pagubelor pe care le vor provoca protestele. “Nu putem permite haosului şi instabilităţii să apară din nou în societatea noastră”, potrivit unei declaraţii a organizaţiei.

Organizaţia a mai subliniat că tensiunile sociale produse de mişcările forţelor pro-independenţă reprezintă un “risc pentru economia şi angajarea forţei de muncă în Catalonia”.

Secesioniştii speră la o“Primăvară Catalană”

CAR, o coaliţie de grupuri catalane pro-independenţă, a afirmat luni într-o declaraţie că cele mai recente măsuri luate de statul spaniol şi arestarea lui Puigdemont în Germania au făcut ca situaţia să ajungă într-un “punct în care nu mai există cale de întoarcere”.

CAR a cerut lansarea unei aşa-zise “Primăveri Catalane”, făcând referire la mişcările de protest şi pro-democraţie care au măturat liderii de la conducerea ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în 2011. Declaraţia grupului a făcut apel la proteste în Catalonia pentru a respinge “ocupaţia spaniolă” şi pentru a “construi în mod efectiv Republica”.

Tensiunile dintre Catalonia şi Spania s-au încins din nou după ce un judecător spaniol a emis o serie de mandate de arestare la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv pe numele a 13 politicieni catalani separatişti. Printre cei arestaţi se află şi cel mai nou candidat la preşedinţia catalană, Jordi Turull, ce urma să fie ales în cadrul unui scrutin de sâmbătă, care în cele din urmă a fost amânat.

În weekend, Spania a reactivat de asemenea mandatul european de arestare pe numele lui Puigdemont, care se afla în Finlanda la o reuniuni cu parlamentari. Fostul preşedinte catalan a fost arestat duminică de poliţia germană în timp ce se îndrepta spre Bruxelles. El va rămâne în custodia autorităţilor până când instanţa germană ia o decizie în privinţa extrădării sale în Spania. O astfel de decizie nu este aşteptată înainte de Paşti.

Duminică noaptea, în Barcelona, aproximativ 55.000 de persoane au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva arestării lui Puigdemont. Scandând “Libertate pentru deţinuţii politic” sau “Această Europa este scandaloasă!”, manifestanţii au mărşăluit către sediul Comisiei Europene şi al consulatului german.

De asemenea, fluturând steaguri de susţinere a independenţei Cataloniei şi cerând eliberarea deţinuţilor politic, manifestanţii au mărşăluit spre biroul reprezentantului guvernului spaniol. Poliţia a folosit bastoane pentru a dispersa manifestanţii şi a opri marşul. Cel puţin 59 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente dintre forţele de ordine şi manifestanţii catalani. Unii dintre manifestanţi au devastat vehicule ale poliţiei şi au incendiat pubele. De asemenea, cel puţin patru persoane au fost arestate, potrivit Digi 24.

Aflat în detenţie, Puigdemont şi-a exprimat “încrederea deplină în sistemul juridic german”, a afirmat marţi avocatul său Gonzalo Boya. În plus, liderul catalan a promis că va continua să lupte pentru independenţa Cataloniei.

Fostul preşedinte catalan Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia de la referendumul interzis de Madrid în octombrie 2017, care a susţinut declararea unilaterală a independenţei Cataloniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor