Spania acuză 13 politicieni catalani de rebeliune. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti în Barcelona
alte articole
Zeci de politicieni separatişti catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, fraudă şi desconsiderarea statului, a decis Curtea Supremă din Spania. Protestele ulterioare din Catalonia s-au soldat cu 24 de răniţi.
Curtea Supremă a Spaniei a ordonat vineri ca 25 de lideri catalani secesionişti să fie judecaţi pentru rebeliune, fraudă şi desconsiderarea statului – acuzaţii care ar putea aduce sentinţe de până la 25 de ani de închisoare dacă politicienii catalani vor fi găsiţi vinovaţi.
Judecătorul Pablo Llarena a susţinut în decizia sa că liderii secesionişti au plănuit modalităţi de separare a Cataloniei de Spania în ultimii şase ani. El a descris cazul ca un „atac asupra statului constituţional ... de o gravitate şi persistenţă neobişnuite”.
Dintre cei 25 de lideri separatişti, 13 vor fi acuzaţi de rebeliune.
Cinci în spatele gratiilor
Llarena a cerut de asemenea ca cinci politicieni catalani să fie plasaţi în detenţie preventivă fără cauţiune.
Printre ei se află şi Jordi Turull, care joi a eşuat în încercarea sa de a deveni preşedinte regional al Cataloniei. Sâmbătă urma să aibă loc un nou scrutin în care Turull ar fi putut obţine o victorie printr-o majoritate simplă, însă votul a fost anulat.
Printre ceilalţi politicieni plasaţi în detenţie se află şi fostul preşedinte al Parlamentului Carme Forcadell şi alţi trei foşti membri ai guvernului regional.
Proteste
Deşi decizia de vineri luată de Curtea Supremă a Spaniei reprezintă o lovitură dură dată conducerii mişcării secesioniste, noua rundă de detenţii i-ar putea aţâţa pe susţinătorii mişcării, care îi numesc pe politicienii separatişti „deţinuţi politici”.
Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Barcelona, Vic şi Tarragona vineri seara pentru a protesta împotriva deciziei Curţii Supreme.
Poliţia a folosit bastoane pentru a ţine manifestanţii departe de clădirile guvernamentale din Barcelona. Serviciile de urgenţă au afirmat că 24 de persoane au fost rănite uşor în ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţi.
Puigdemont evită arestarea
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a părăsit Finlanda înainte ca autorităţile să poată acţiona pe baza unui mandat de arestare spaniol, a afirmat un parlamentar finlandez.
Mandatul a fost emis vineri, la o zi după ce Puigdemont a sosit în Finlanda, urmând să se reîntoarcă sâmbătă în Bruxelles.
Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia, de la referendumul interzis de Madrid din octombrie 2017, care a susţinut eforturile de declarare unilaterală a independenţei Cataloniei.