Cât de scumpă va fi factura la întreţinere dacă se va elimină subvenţia la gigacalorie

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

În această iarnă, dacă se va elimina subvenţia la gigacalorie, după cum a anunţat, miercuri, Sorin Oprescu, factura la întreţinere se va dubla, afectând astfel sute de mii de bucureşteni. În plus, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, eliminarea subvenţiei ar fi o măsură falimentară şi pentru întreg sistemul de încălzire din Capitală, care ar avea de suferit din cauza ieşirii din sistem a mai multor mii de consumatori, notează b365.ro.

O posibilă eliminare a subvenţiei la căldură ar face preţul la căldură şi apă caldă în iarna viitoare să se dubleze, comparativ cu consumul anului trecut, pentru bucureştenii cu venituri peste 2.000-2.500 de lei pe cap de membru de familie.

Astfel, preţul facturii la încălzire şi apă caldă în luna decembrie 2011 era de 128 de lei, în vreme ce anul acesta, în urma eliminării subvenţie, ar putea ajunge la 247 de lei.

În ceea ce priveşte o locuinţă cu două camere, costul ar putea creşte de la 193 de lei în decembrie 2011 la 374 de lei în iarna lui 2012. Creşterea se va aplica şi în cazul apartamentelor de trei şi patru camere, aceasta putând ajunge de la 243 şi 309 lei la 471, respectiv 597 de lei. Calculele au fost făcute de preşedintele Asociaţiei de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, care preconizează că, în sezonul rece, preţul facturii la încălzire şi apă caldă va creşte cu 92%.

"Daca ne luam după datele de astăzi, cel mult a crescut preţul gazelor cu 5%. Asta înseamnă o creştere cu 2-3% a întreţinerii la bloc. Daca ei vor avea curajul şi tupeul să elimine subvenţia, întreţinerea se va dubla", a confirmat şi Radu Opaina, miercuri seara, în cadrul unei emisiuni televizate.

Un alt efect negativ al eliminării acestei subvenţii ar fi retragerea din sistem a consumatorilor afectaţi din cauza dublării costurilor, rămânând în sistemul centralizat de încălzire numai bucureştenii cu venituri mici. Repercusiunea acestui lucru care ar fi creşterea preţului gigacaloriei din cauza scăderii numărului de consumatori.

"Acest lucru s-a întâmplat deja în multe oraşe din ţară, unde până la urmă s-au închis sistemele centralizate. Singurul oraş unde sistemul de încălzire e bun este Ploieşti, pentru că acolo sistemul e privat" a precizat Mihai Mereuţă.

Totodată, este posibil ca aplicarea măsurii anunţate, miercuri, de edilul-şef al Capitalei să fie mai costisitoare decât rămânerea la sistemul actual.

"Costurile legate de stabilirea apartamentelor care vor plăti preţ întreg şi care vor fi subvenţionate ar putea să depăşească economiile care se fac" este de părere Mihai Mereuţă, care critică măsura anunţată de Primarul General: "Oprescu spune că nu mai poate face faţă cu subvenţia, dar de fapt tot noi contribuabilii suportăm de fapt subvenţia, nu el. O decizie de genul acesta trebuie luată de Consiliul General şi de cetăţeni, nu de Primar".

Cu toate acestea, renunţarea la subvenţia gigacaloriei pentru iarna viitoare nu este un lucru cert. "Nu ştiu dacă se va implementa această măsură. Nu mai putem fi siguri de treaba asta dat fiind că Oprescu ameninţă aproape an de an că va elimina subvenţia" a conchis preşedintele Asociaţiei de Proprietari Habitat.

După ce în campania electorală, cât şi ulterior, a dat asigurări că preţul gigacaloriei nu va creşte, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face faţă susţinerii subvenţiei la gigacalorie. Astfel, edilul-şef al Capitalei a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o listă cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei care câştigă peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria.

Guvernul a eliminat anul trecut subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică. Astfel, primăriile au fost nevoite să decidă dacă vor da această subvenţie din bugetele locale.

De asemenea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la finele lunii iulie a anului trecut, creşterea preţului la gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) funcţionează în subordinea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.

Preţul la care ELCEN vinde energie termică RADET-ului este reglementat de ANRE, regia livrând-o apoi consumatorului final. La aproximativ un miliard de lei se ridică datoriile pe care RADET le are faţă de ELCEN. La această sumă se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, acumulată pe parcursul a 15 ani. Totodată, ELCEN nu a putut să-şi achite datoriile către toţi furnizorii de materie primă, din cauza sumelor neîncasate până în prezent de la RADET.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne