Ministrul israelian de Apărare împinge "extinderea suveranităţii" pe o zonă importantă din Cisiordania

Liderul Uniunii sioniste, Isaac Herzog, stânga, împreună cu Naftali Bennett, 2015.
Liderul Uniunii sioniste, Isaac Herzog, stânga, împreună cu Naftali Bennett, 2015. (Gil Cohen Magen/AFP/Getty Images)

Ministrul apărării israelian, de dreapta, a declarat miercuri că planul de pace al preşedintelui american Donald Trump, pentru Orientul Mijlociu, a creat o fereastră de oportunitate pentru „aplicarea suveranităţii israeliene” într-o zonă reprezentând o treime din Cisiordania ocupată.

Naftali Bennett a spus că a format deja o echipă pentru a continua procesul.

„Istoria a bătut aseară la uşa noastră şi ne-a oferit o ocazie de a aplica legea israeliană asupra tuturor aşezărilor din Samaria, Iudeea, Valea Iordaniei şi nordul Mării Moarte”, a spus Bennett, folosind numele ebraice pentru zone din Cisiordania ocupată de Israel.

Facţiunea de extremă dreaptă a lui Bennett este un partener în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu. El a susţinut mult timp anexarea unei mari părţi din Cisiordania şi a lăudat propunerea de acord a preşedintelui american Donald Trump care ar permite Israelului să menţină controlul asupra aşezărilor din Cisiordania.

Bennett a declarat că Israelului i s-a oferit efectiv undă verde pentru a începe aplicarea legilor sale „pe tot teritoriul pe care doreşte preşedintele Trump”. El a spus că acesta reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania.

Bennett a declarat că a dat ordine să formeze o echipă specială în cadrul unităţii de securitate a Israelului pentru „implementarea aplicării legii israeliene şi a suveranităţii asupra tuturor aşezărilor evreieşti” din Cisiordania.

Planul lui Trump a propus şi crearea unui stat palestinian. Acesta a fost întotdeauna un subiect tabu pentru unii dintre aliaţii de dreapta ai lui Netanyahu, iar Bennett şi-a reiterat opoziţia. „Guvernul israelian nu va recunoaşte un stat palestinian”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe