Casa Regală nu va fi recunoscută nici în noua Constituţie

Rolul istoric al Casei Regale în dezvoltarea României nu va fi recunoscut nici în textul noii legi fundamentale, întrucât amendamentul depus de deputatul PC Aurel Ionescu a fost respins de Comisia de revizuire.
Regele Mihai (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
29.05.2013

Rolul istoric al Casei Regale în dezvoltarea României nu va fi recunoscut nici în textul noii legi fundamentale, întrucât amendamentul depus de deputatul PC Aurel Ionescu a fost respins de Comisia de revizuire.

Ulterior, comisia a convenit că o eventuală referire la Casa Regală ar putea fi introdusă în preambulul Constituţiei.

„Casa Regală a României este recunoscută pentru rolul istoric avut în constituirea şi dezvoltarea statului modern, naţional, unitar român. Casa Regală funcţionează potrivit Statutelor sale", conform aamendamentului depus la Comisia de revizuire a Constituţiei.

În plenul comisiei, după o serie de discuţii legate de oportunitatea reglementării în textul Constituţiei a unei asemenea prevederi, amendamentul a întrunit 17 voturi "împotrivă", două abţineri şi doar un vot "pentru".

Există o îndoială de natură tehnică în ceea ce priveşte introducerea în textul fundamental a noţiunii "Casa Regală", care ar putea genera întrebări privind existenţa unei astfel de instituţii ca fiind a statului român, a afirmat preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu.

Dacă modificările sunt menite "să omoare democraţia în România", Forţa Civică va boicota revizuirea Constituţiei

Pe de altă parte, Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat recent că Forţa Civică va boicota un eventual referendum pentru revizuirea Constituţiei, dacă modificările făcute sunt menite "să omoare democraţia în România. MRU a informat că Forţa Civică, al cărui preşedinte este, a depus la comisia de revizuire a Constituţiei o serie de amendamente.

"Proiectul de Constituţie, aşa revizuit cum îl pregăteşte comisia condusă de dl Antonescu, va trebui să treacă mai întâi pe la CCR, înainte de a ajunge la vot în Parlament. Am mare încredere în experienţa şi calibrul profesional al judecătorilor de la CCR, pentru a nu lăsa elemente de modificare care duc la transformarea României într-un stat autoritar, unipartinic să apară în textul revizuit al noii Constituţii. Dacă ne vom confrunta cu un text constituţional care omoară democraţia în România, dacă aşa ceva va trece prin vot, ţinând cont de majoritatea USL în Parlament, ne pregătim pentru boicotarea referendumului", a declarat într-o conferinţă de presă Mihai-Răzvan Ungureanu .

Fostul premier a făcut apel către români pentru a aborda cu seriozitate dezbaterea pentru revizuirea Constituţiei şi a criticat amendamentele propuse de USL pentru revizuirea a Constituţiei, în special cele privitoare la modul în care se desemnează premierul.

"Înţelegem că se insistă, mai ales din partea PSD, ca primul-ministru să fie desemnat şi susţinut apoi de partidul care ocupă maxim de mandate. Această propunere este o propunere croită pe PSD, care are în momentul de faţă, în continuare, un bazin de 30, 35% de electori. PSD-ul dă primul-ministru şi din momentul acela PSD se cimentează definitiv ca partid de guvernământ în România. Problema nu este mecansimul în sine, ci faptul că asigură definitiv dominaţia PSD în România, golind de sens, de conţinut, una dintre atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Românie, aceea de a avea libertatea să propună un candidat la postul de prim-ministru", a declarat Ungureanu.

Forţa Civică a susţinut amendamente de esenţă cum ar fi introducerea menţiunii că raportul dintre judeţe şi regiuni este reglementat prin lege organică, dreptul românilor cu domiciliu sau reşedinţă în străinătate de a vota prin corespondenţă, numirea Avocatului Poporului pe o durată de cinci ani dintre foştii judecători ai CCR, schimbarea componenţei Curţii Constituţionale astfel încât ea să fie formată din 27 de judecători.

Referitor la revizuirea legii fundamentale, unul dintre amendamentele susţinute de MRU este şi trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor