Când Iranul va obţine arme nucleare Orientul Mijlociu va deveni un iad, spun experţii israelieni

Lansarea rachetei Qiam-1 infatisata de guvernul de la Teheran pe canalele de televiziune la 20 august 2010. Locatia si data lansarii nu au fost specificate de declaratiile oficialilor iranieni
Lansarea rachetei Qiam-1 infatisata de guvernul de la Teheran pe canalele de televiziune la 20 august 2010. Locatia si data lansarii nu au fost specificate de declaratiile oficialilor iranieni (VAHID REZA ALAEI / AFP / Getty Images)

Teheranul poate dezvolta arme nucleare ”foarte rapid”, iar asta va provoca un răspuns în lanţ din partea Israelului şi a statelor arabe, a anunţat, luni, generalul Amos Gilad, directorul pentru probleme politico-militare din cadrul Ministerului israelian al Apărării.

Programul nuclear al Iranului rămâne o ameninţare de vârf la adresa securităţii Israelului, a declarat Gilad, adăugând că iranienii ”sunt determinaţi să obţină armele nucleare”.

Strategia Iranului are două obiective identice, încercând să evite sancţiunile internaţionale în timp ce îşi menţine opţiunea de a dezvolta rapid armamentul nuclear.

”Preşedintele Obama tot spune, şi cred că el este serios, că nu va tolera Iranul cu arme nucleare. Iranul spune, ok... vom construi infrastructura pentru a obţine arme nucleare, inclusiv rachete, oameni de ştiinţă, etc. Există posibilitatea ca Iranul să obţină asta”, a declarat Gilad.

Iranul a supervizat construirea arsenalului militar deţinut de Hezbollah şi a cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta capabilitatea armată a acestei grupări teroriste islamiste.

”Aceasta este o ameninţare militară, nu una teroristă. Israelul ”nu a reuşit să oprească Libanul să stocheze o cantitate mare de rachete”, a menţionat oficialul israelian.

Garda Revoluţionară a Iranului are centre de comandă globale prin care coordonează terorismul ”peste tot” în lume.

Iranul va încerca să depăşească termenul limită, programat pe 20 iulie, pentru negocierile privind programul nuclear, deoarece asta ar putea opri ”accentuarea sancţiunilor”.

În Siria s-au dezvoltat două organizaţii teroriste islamiste ce deţin peste 1.500 de paşapoarte străine, inclusiv europene, pe care le vor folosi pentru a declanşa un atac terorist, a avertizat oficialul.

”Al-Qaeda este nouă în vecinătatea Israelului. Acum se află în Liban, Siria şi încearcă, dar eşuează, să atace Iordania şi Israelul. În Sinai, îşi extinde capabilităţile către Cairo pentru a fi capabilă să-l ucidă pe preşedintele egiptean. Ori te învinge ea ori o învingi tu”, a declarat Gilad.

În momentul ”în care Iranul obţine armamentul nuclear şi provoacă o cursă de înarmare a arabilor, regiunea va deveni un iad”, a încheiat acesta.