Care sunt vitaminele de care are nevoie cu adevarat organismul?

Daca va indoiti ce fel de vitamine si suplimente sa consumati, nu va grabiti. Odata cu dezvoltarea medicinei, necesitatea de a le lua devine o problema din ce in ce controversata.
Epoch Times România
17.05.2011

Daca va indoiti ce fel de vitamine si suplimente sa consumati, nu va grabiti. Odata cu dezvoltarea medicinei, necesitatea de a le lua devine o problema din ce in ce mai controversata.

Ce recomandari exista la acest moment cu privire la administrarea de vitamine?

Macar sa nu faci rau - este o parte a juramantului hipocratic. Inainte de prescrierea unui medicament trebuie sa fiti sigur ca avantajele luarii acestuia vor depasi consecintele nedorite. Vitaminele, in ciuda faptului ca par inofensive, nu sunt o exceptie.

De exemplu, acidul folic. Majoritatea multivitaminelor contin cel putin 400 de micrograme de acid folic, de aceea trebuie sa fie consumate nu mai mult de 3 ori pe saptamana. Insa multe dintre produsele alimentare contin o cantitate mare de acid folic, in calitate de aditiv. In aceste conditii, multe persoane primesc sistematic cantitati excesive de acid folic.

Potrivit huffingtonpost.com, unele studii arata ca un consum exagerat de de acid folic a fost insotit de un risc marit de cancer colorectal, mamar si de prostata.

Rezultatele diferitelor cercetari asupra vitaminelor, microelementelor si altor suplimente apar in mass-media ca ciupercile dupa ploaie. Dar n-ar trebui urmate orbeste. In multe cazuri cercetatorii au puncte de vedere contradictorii si ceea ce ieri era considerat un panaceu, astazi devine daunator. Cum spune un proverb militar intelept „nu te grabi sa indeplinesti ordinul, asteapta amanarea lui”. Insa exista cateva lucruri la care trebuie sa atragem atentia.

Vitamina soarelui

Vitamina soarelui – este vitamina D. Deoarece vitamina D ajuta la asimilarea calciului si contribuie la mineralizarea oaselor, deficitul acestei substante la varsta frageda poate provoca rahitism. Pentru adult deficitul de vitamina D poate duce la decalcifierea oaselor (osteomalacie) si pierdere masei osoase (osteoporoza).

Multi experti considera vitamina D un scut impotriva multor boli. Potrivit doctorului Tangpricha al Universitatii de Medicina Emory, deficitul sau poate fi asociat cu riscul ridicat de dezvoltare a cancerului, diabetului, hipertensiunii, bolilor cardiovasculare si a obezitatii.

Vitamina D se gaseste in galbenusul de ou, produse lactate, cascaval, branza de vaci, ficat de peste si fructe de mare. Cantitatea de vitamina D la persoanele sanatoase este acum redusa la 50%, datorita continutului redus in regimul alimentar si luminii solare reduse. Daca aveti un deficit de vitamina D, specialistii recomanda a o lua zilnic, in doza de 1000 UI.

Acizi grasi omega-3

Acizii grasi omega-3 sunt importanti pentru functionarea creierului. Ei, de asemenea, exercita un puternic efect anti-inflamator, in comparatie cu grasimile omega-6, care, se considera ca agraveaza inflamatia. Grasimile omega-6 sunt, in principal continute in produsele care necesita prelucrare industriala. De aceea, in urma cu o suta de ani, raportul dintre acizi grasi omega-6 si omega -3 in produse era de aproximativ 2 / 1. Conform estimarilor recente, acest raport s-a schimbat in 20 / 1.

Atunci cand animalele se hranesc cu iarba, odata cu alimentele pe care le mancam obtinem un nivel mai ridicat de grasimi omega-3. In cazul in care animalele sunt hranite cu porumb sau cereale, vom obtine un nivel mai ridicat de grasimi omega-6.

Exista trei tipuri principale de grasimi omega-3: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentenoic (EPA) si acid docosahexenoic (DHA). O lingura pe zi de seminte de in asigura necesitatea de ALA. Cantitatea optima de DHA si EPA poate varia in functie de varsta si sanatate. Dieta omului vestic cu greu include 100 de mg de DHA sau EPA, pentru ca grasimile omega-3 in principal se gasesc in peste de mare (macrou, scrumbie, ton, anghila, somon). Se recomanda sa se consume cel putin 500 mg DHA si EPA.

Pentru cei in varsta

Calciu. Administrarea lui este deosebit de importanta la o varsta inaintata. Se considera ca, daca aveti peste 60 de ani si dieta dvs. nu contine surse alimentare de calciu, veti avea nevoie de 1 - 1,2 gr de calciu pe zi. Cu toate acestea, in august 2010, revista britanica medicala a facut o trecere in revista a cercetarilor, care au estimat riscul fracturilor si a densitatii osoase la femeile care consumau suplimente de calciu. Oamenii de stiinta nu au gasit nici un beneficiu dupa administrarea de calciu. Insa s-a descoperit un paradox surprinzator. S-a constatat ca femeile care au luat suplimenti de calciu aveau un risc marit de boli cardiovasculare si atac de cord. Prin urmare, recomandarile privind calciu trebuie sa fie de asemenea individuale.

Ciancobalamina. Odata cu imbatranirea, vitamina B12 se absoarbe tot mai dificil din cauza eliminarii reduse de suc gastric. In acest caz, o administrare suplimentara ar putea fi necesara.

Morala

Unii oameni iau multivitamine in cantitati mari, crezand ca pot deveni sanatosi. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. Multe studii sunt contradictorii. Organismul uman este foarte complex si cele mai multe dintre secretele interactiunilor biochimice sunt inca invaluite de mister. Consumul vitaminei D si acizilor grasi omega-3 este de obicei necesar. Toate celelalte recomandari sunt individuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor