Care sunt directorii de la stat cu cele mai mari venituri

Ştefan Adrian Roşeanu, directorul general al CFR Călători, a încasat anul trecut cele mai mari venituri din salarii şi din alte activităţi, dintre toţi directorii marilor companii de stat analizate de Economica.net. Dacă se au în vedere doar veniturile din salarii, cel mai bine se câştigă la Nuclearelectrica.
(photos.com)
Epoch Times România
24.09.2012

Ştefan Adrian Roşeanu, directorul general al CFR Călători, a încasat anul trecut cele mai mari venituri din salarii şi din alte activităţi, dintre toţi directorii marilor companii de stat analizate de Economica.net. Dacă avem în vedere doar veniturile din salarii, cel mai bine se câştigă la Nuclearelectrica.

Dumitru Dina, director general al Nuclearelectrica, companie care prin intermediul celor două reactoare de la Cernavodă produce aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional, a primit anul trecut venituri din salarii de 205.904 de lei. Acesta este cel mai mare venit salarial obţinut anul trecut de un director de companie de stat, conform Economica.net, care a realizat un studiu ce s-a bazat pe declaraţiile de avere. De menţionat este faptul că nu toţi directorii marilor companii de stat şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe portalul integritate.eu.

Conform CV-ului postat pe site-ul oficial al companiei, până să fie numit director interimar al companiei, în decembrie 2011, Dina a ocupat începând cu 2010 funcţia de director al Direcţiei Dezvoltare Strategie. SNN Nuclearelectrica a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 1,588 miliarde lei (374,8 milioane euro), înregistrând o creştere de 4,9% şi un profit net de 95 milioane lei (22,4 milioane euro), de aproape şase ori peste câştigul din 2010.

Spre deosebire de alţi directori, Dumitru Dina nu a înregistrat venituri şi din alte activităţi, potrivit declaraţiei sale de avere.

Şeful de Nuclearelectrica, pe locul al doilea

Al doilea venit salarial ca mărime a fost obţinut anul trecut de Ioan Rusu, actualului director general de la Societatea Naţională de Transport a Gazelor Naturale Transgaz Mediaş. Acesta a încasat anul trecut de la compania naţională, unde ocupa funcţia de director general adjunct, un venit salarial de 183.525 de lei, la care s-au adăugat 60.160 de lei din dividende. Transgaz a înregistrat în primele şase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 718,27 milioane de lei, în creştere cu 0,79% faţă anul trecut.

Directorul general la SNGN Romgaz, Codrin Cindrea, a obţinut anul trecut, în urma unui contract individual de muncă la producătorul de gaze, 193.647 de lei. De asemenea, Cindrea a primit 4.892 lei de la Consiliul Local Mediaş şi 4.242 lei de la Şcoala Naţională de Gaz Mediaş.

Directorul Oltchim, şi el în top

Directorul de la Compania Naţională a Huilei, Drăgoi Nicolae, a încasat anul trecut, în calitate de director Em Paroşeni, venituri salariale de 65.779 lei, în vreme ce Constantin Roibu, directorul Oltchim a beneficiat de un salariu plus indemnizaţie ca membru al Consiliului de Administraţie Oltchim în valoare de 56.037 de lei. În conturile lui Roibu au mai intrat anul trecut 22.284 de lei pentru activităţile ca membru în CA al Protectchim SRL şi 22.250 de lei ca membru în CA la Designro.

Actualul director general al CFR Marfă, Constantin Zaharia, a obţinut venituri din pensii în valoare de 31.012 lei, iar Adrian Roşeanu, actualul director general de la CFR Călători, a primit anul trecut de la Editura de Transport şi Logistica SRL la care lucra atunci, un salariu de bază de 11.676 de lei. Roşeanu a mai încasat 127.120 lei din închirierea unui imobil către Editura de Transport şi alţi 58.940 de lei din închirierea unei clădiri către Club Feroviar SRL, societate de la care a încasat şi suma de 65.652 de lei din reglare de TVA. Roşeanu este astfel cel mai înstărit director de companie de stat, luând în calcul încasările totale de anul trecut ce se ridică la 263.388 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor