Căpuşele de pe urma cărora devii vegetarian

Incredibil, dar oamenii de ştiinţă au descoperit căpuşe de pe urma cărora ai şanse să devii vegetarian. Ciudat, nu este vorba de căpuşele care căpuşează economia naţională.
Familie de căpuşe (Getty Images)
Mioara Stoica
13.06.2013

Incredibil, dar oamenii de ştiinţă au descoperit căpuşe de pe urma cărora ai şanse să devii vegetarian. Ciudat, nu este vorba de căpuşele care căpuşează economia naţională.

Există un motiv în plus să staţi departe de căpuşe, a căror muşcătură poate provoca encefalită, boala Lyme şi alte boli grave. O nouă alarmă a fost semnalată joi pe ediţia online a Wall Street Journal, de către cercetătorii de la Universitatea din Virginia. Muşcăturile căpuşei care aparţine speciei americane Amblyomma americanum sunt capabile de a activa detectorii de anticorpi, alfa-gal, care declanşează alergia la carnea de vită, porc sau miel.

Simptomele care apar după 4-6 ore sunt, urticarie, vărsături, crampe abdominale şi dificultăţi de respiraţie şi, uneori, chiar moartea. Din păcate, pentru această specie nu există niciun vaccin, singurele măsuri de precauţie posibile sunt cele în mod normal adoptate pentru cei care frecventează zonele împădurite în care aceşti dăunători sunt mai concentraţi: purtarea pantalonilor şi cămăşilor cu mâneci lungi, încălţăminte şi şosete, folosirea unui stick împotriva insectelor şi verificarea animalelor de companie după o plimbare prin iarbă.

Căpuşa răspândită în Europa se numeşte Ixodes Ricinus, iar în cazul unei muşcături poate provoacă Tick borne encephalitis, meningoencefalită. Sunt cunoscute aproximativ 30 (80 de cazuri cunoscute din 2000 până acum), anual. Nu sunt multe, dar de multe ori sunt grave, uneori mortale, şi în creştere proporţională cu creşterea temperaturilor mediului. Dar în ultimul timp, amploarea problemei a determinat autorităţile medicale din Europa să cerceteze problema mai serios.

Ixodes Ricinus, este un rezervor de agenţi infecţioşi în sângele colectat de la animale sălbatice sau forestiere şi retransmise clienţilor pe care îi atacă (animale sau oameni), inoculând virusul prin muşcături mici nedureroase. Meningoencefalita este o boală foarte gravă, din păcate, uşor de confundat cu o gripă comună începând cu febră uşoară, dureri de cap, dureri musculare care apar la 7-14 zile după muşcătură, urmat (în cazul neglijat sau subestimat) de a doua fază cu implicarea sistemului nervos central şi posibile daune permanente şi invaliditate.

Dar problema nu este numai în Statele Unite şi Europa. Din cauza schimbărilor climatice, cu ierni şi primăveri blânde, Rusia are, de asemenea, o invazie de căpuşe. Problema este mai mare în pădurile de mesteacăn din Rusia Centrală, inclusiv Moscova (înconjurată de păduri), precum şi o serie de regiuni învecinate, precum şi în Nord, Siberia şi Orientul Îndepărtat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor