Capodoperă a lui Cezanne recuperată în Serbia

Pictura „Băiatul în Roşu” de Paul Cezanne, cu o valoare estimată la peste 82 de milioane de euro, a fost recuperată de poliţia sârbă, la patru ani după ce a fost furată dintr-un muzeu din Elveţia, informează Reuters.
Constantin Eremita
20.04.2012

Pictura „Băiatul în Roşu” de Paul Cezanne, cu o valoare estimată la peste 82 de milioane de euro, a fost recuperată de poliţia sârbă, la patru ani după ce a fost furată dintr-un muzeu din Elveţia, informează Reuters.

Lucrarea, pierdută până acum câteva zile, datează din 1888 şi este considerată o capodoperă a post-impresionismului francez.

Au fost arestaţi patru suspecţi, inclusiv Ivan Pekovic, liderul bandei de hoţi de artă, în oraşele sârbe Belgrad şi Cacak. Miljko Radisavljevic, procurorul cazului, a afirmat într-o conferinţă de presă, că poliţia a capturat tabloul înainte să fie vândut unui bogătaş sârb pentru doar 3,5 milioane de euro. Amânarea ar fi însemnat pierderea picturii şi eşecul unei munci de investigaţie începută în 2010.

Acţiunea poliţiştilor sârbi, ajutaţi de echipe din mai multe ţări din Europa, a dus la confiscarea unei sume de 1,5 milioane de euro în numerar, precum şi a mai multor arme de foc şi maşini, folosite de suspecţi. Din păcate, nu au fost găsite şi alte picturi.

Jaful din februarie 2008, de la colecţia E.G. Bührledin Zurich, a fost cel mai mare de acest fel din istoria ţării. Trei hoţi, înarmaţi cu arme de foc, au intrat în muzeu într-o zi de duminică, chiar înainte de închidere, au ameninţat personalul angajat, şi au reuşit să fugă cu patru picturi valorând împreună peste 100 de milioane de euro. Două dintre acestea, „Câmp cu maci la Vetheuil” de Claude Monet şi „Ramuri înflorite de nuci” de Vincent Van Gogh, au fost recuperate de poliţie la câteva zile de la furt, fiind găsite abandonate într-o maşină din parcarea unui spital de psihiatrie. Ultima, „Contele Lepis şi fiicele sale” de Edgar Degas, este încă pierdută.

Un alt succes al poliţiei sârbe a fost acum un an când au reuşit să găsească două opere de Picasso extrase tot în februarie 2008, dintr-un alt muzeu din Elveţia.

Serbia este un paradis pentru hoţii de artă, fiind un punct central în distribuirea pe piata neagră a operelor furate din muzeele din vestul Europei. Conform informaţiilor prezentate de ziarul britanic The Telegraph, acestea ar trece prin Serbia în drumul lor spre Muntenegru şi Kosovo unde sunt vândute oligarhilor ruşi sau albanezi. Experţii cred că alte 10 picturi sunt ascunse astăzi în Serbia.

Vinderea operelor furate, mai ales în cazul celor cunoscute, se dovedeşte de multe ori dificilă.

„Din experienţa noastră în aceste raiduri mari, poliţia fie va recupera picturile foarte repede sau vor dispărea pentru un timp destul de îndelungat.” a comentat Maja Pertot Bernard, de la Registrul de Artă Pierdută, citată de The Guardian.

Adevărul este că doar o parte din ce este furat este găsit imediat. Picturi faimoase de Rembrandt, Picasso, Vermeer, Van Gogh şi alţii sunt şi astăzi pierdute, la mulţi ani de când au fost ultima dată văzute într-un muzeu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor