Decalogul iadului nord coreean

Caracteristicile societăţilor comuniste: mitinguri organizate de stat şi un cult paranoic al personalităţii "preaiubitului conducător", ianuarie 2003 în Phenian. Kim Jong Il, unul dintre cei mai ridiculizati şi paranoici tirani comunisti, se pregătea să înmâneze puterea fiului său, Kim Jong Un
Caracteristicile societăţilor comuniste: mitinguri organizate de stat şi un cult paranoic al personalităţii "preaiubitului conducător", ianuarie 2003 în Phenian. Kim Jong Il, unul dintre cei mai ridiculizati şi paranoici tirani comunisti, se pregătea să înmâneze puterea fiului său, Kim Jong Un (AFP / AFP / Getty Images)

În dimineaţa asta, la 5.15 ora României, Kim Jong-II, dictatorul comunist al Coreei de Nord a decedat. Anunţul morţii sale s-a făcut la televiziunea locală, de către o prezentatoare plângând. Purta un kimono negru. Dincolo de penibilul situaţiei, şi de propaganda ieftină, trebuiesc ştiute mici amănunte despre Coreea de Nord şi regimul dictatorial perpetuat de Kim Jong-II.

Libertăţi personale ce pentru noi sunt normale, în majoritatea ţărilor comuniste sunt pedepsite cu moartea. În Coreea de Nord poţi fi ucis pentru că ai dat un telefon internaţional, iar în China nu este tolerată libertatea religioasă (a se vedea persecuţia practicanţilor Falun Gong din China). Sunt nişte lucruri pe care nostalgicii comunismului nu le cunosc, sau aleg să le ignore.

Extremismul la care poate ajunge ideologia dementă, bazată pe crimă şi cultul personalităţii şi pe minţirea intensivă a populaţiei, este de neconceput într-o societate civilizată. Coreea de Nord este cel mai bun exemplu şi voi enumera câteva lucruri care se întâmplă acolo.

1. Coreea de Nord este singura dinastie comunistă cunoscută omenirii. Puterea se transmite din tată în fiu. În clipa în care a murit tatăl lui Kim Jong-Il, l-a declarat pe acesta din urmă “preşedintele etern”. Acum după moartea sa, puterea se va duce către cel mai mic fiu al său, Kim Jong-Un. Kim Jong-Il era “ales” din 5 în 5 ani în unanimitate de populaţie.

2. În biografia proprie, Kim Jong-Il spune că s-a născut sub un curcubeu dublu, pe muntele sacru Baektul. Şi asta nu e cel mai năucitor amănunt din biografia sa. Se afirmă că “preaiubitul” Kim Jong-Il nu urinează şi nu are scaun asemenea restului populaţiei. Tot din biografie aflam că la primul său meci de golf a terminat traseul cu 38 de lovituri sub par (un scor imposibil chiar şi pentru Tiger Woods) şi că a reuşit să bage bila din prima lovitură de 11 ori (vorbim de distante de peste 300 m).

3. “Preaiubitul” dorea eradicarea foametei din Coreea de Nord prin împerecherea iepurilor gigant. Cetăţenilor li se spune constant că el şi tatăl său au creat lumea şi că cei doi controlează evenimentele meteorologice. Salariul mediu lunar în Coreea de Nord, în anul 2005, a fost de doar 5 dolari americani.

4. Curentul electric se poate opri în orice moment, pentru a face economie naţională de energie, aşa că fiecare coreean are în casă lumânări pregătite (cumva ne amintim şi noi de desele pene de curent, exact atunci când îţi era lumea mai dragă). Coreea de Nord este punctul cel mai întunecat de pe glob. Pe orice fotografie din satelit în Coreea de Nord există doar un punct luminos: capitala Phenian.

5. Execuţiile în Coreea sunt publice, au loc pe stadion. Mitul urban în care familia decedatului este obligată să plătească glonţul folosit, nu este dovedit cu nimic, dar execuţiile chiar au loc public. În Coreea de Nord poţi fi executat pentru că dai un telefon internaţional sau pentru că ai o oarecare rezervă de mâncare. Se estimează că de la înfiinţarea sa (deci după al doilea război mondial) s-au executat între 700.000 şi 3.000.000 de oameni. Din motive lesne de înţeles, cifrele sunt doar estimative. Probabil adevărul e mult mai crâncen.

În biografia proprie, Kim Jong-II spune că s-a născut sub un curcubeu dublu, pe muntele sacru Baektul. Şi asta nu e cel mai năucitor amănunt din biografia sa. Se afirmă că “preaiubitul” Kim Jong-II nu urinează şi nu are scaun asemenea restului populaţiei.

6. Nu există nici un fel de libertate a presei, religioasă sau de orice fel. Cetăţenii nu au nici un fel de drept. Săptămâna de lucru este de 6 zile, în a şaptea se face muncă voluntară obligatorie (non sensul nu este greşeală, n.n.); cetăţeanul de rând, practic, nu are nici o zi liberă. Precum în cărţile lui Orwell, nu ai voie să stingi niciodată radioul guvernamental de acasă, doar să dai volumul mai încet. Marea masă a populaţiei nu are acces la combustibil, acesta fiind rezervat elitei politice. Chiar vizitatorilor le este alocat un ghid fără de care nu se pot deplasa.

7. Deşi este o ţară relativ mică, are a patra armată ca mărime de pe glob, după China, America şi India. Ţine populaţia într-o foamete cumplită, alocă un sfert din produsul intern brut pentru armată.

8. Nu există internet în Coreea de Nord, iar telefoanele mobile sunt interzise.

9. Cauza tuturor problemelor e America. Mamele îşi învaţă copiii de mici cântece cu americani răi. În oraşe există nenumărate desene şi ilustraţii care sugerează moartea imperialiştilor americani.

10. În caz de incendiu, primul lucru pe care trebuie să-l salvezi din casă este tabloul mult iubitului conducător – defunctul acum Kim Jong- Il. Există adevărate buncăre în care sunt depozitate tablourile în caz de război. Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ajungi în capitala Coreei de Nord – Phenian – este să duci o floare impozantei statui a mult iubitului conducător.

O singură întrebare îmi mai rămâne mie. De aceste lucruri le este dor nostalgicilor comunismului? Pentru că semnele arată că aşa se ajungea şi la noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe