Capitalul de încredere acordat lui Putin de către ruşi 'se epuizează în mod periculos'
alte articole
La o sută de zile după revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul prezidenţial, un sondaj realizat de Centrul Levada relevă că mai mult de o treime dintre ruşi (35,2%) sunt convinşi că oamenii au încredere în Putin pentru că 'nu văd pe nimeni altcineva pe care să se poată baza'. În opinia experţilor intervievaţi de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, rezultatele obţinute demonstrează că preşedintele în exerciţiu al Rusiei se mai bucură încă de capital de încredere, dar că acesta 'se epuizează în mod periculos'.
La întrebarea 'De ce , în opinia dv, mulţi oameni au încredere în Putin?', doar 15% şi-au exprimat convingerea că ruşii îi acordă încredere preşedintelui pentru că acesta 'rezolvă cu succes problemele ţării'. De asemenea, 40,9% dintre respondenţi au presupus că încrederea în preşedinte are legătură cu speranţa că 'Putin ar putea rezolva aceste probleme pe viitor'.
În acelaşi timp, răspunsurile la întrebarea 'În ce măsură sunteţi mulţumiţi de ceea ce se întâmplă azi în ţară?' au arătat că numărul celor 'nu foarte mulţumiţi' şi 'deloc mulţumiţi' a depăşit 63%. Cel mai mult ruşii sunt îngrijoraţi de majorarea preţurilor, de sărăcirea populaţiei, de corupţie şi de creşterea şomajului. 'Îngrădirea drepturilor civile şi a libertăţilor democratice' îi nelinişteşte doar pe 3,7% dintre cei intervievaţi.
Într-un mod nu prea pozitiv respondenţii Centrului Levada evaluează şi actualul curs politic al conducerii ţării. 'Nu foarte mulţumiţi' s-au declarat 36,4% dintre cei intervievaţi şi 'total nemulţumiţi' au rămas 12,6% dintre cetăţeni.
'Într-adevăr, atitudinea ruşilor faţă de Vladimir Putin se înrăutăţeşte. Se creează impresia că oamenii au obosit să aştepte de la preşedinte îndeplinirea promisiunilor electorale, pe care acesta le-a făcut de fiecare dată', explică directorul Centrului Levada, Lev Gudkov. Cu toate acestea, potrivit expertului, în Rusia s-a creat senzaţia de 'lipsă artificială de alternativă'. 'Actualul sistem politic nu permite din principiu niciun fel de oponenţi sau concurenţi reali pentru Vladimir Putin. De aceea, în pofida faptului că numărul celor convinşi că 'preşedintele a demonstrat că este în stare să îmbunătăţească lucrurile în ţară' se reduce constant din 2008, apărând unele dubii în forţele lui, ruşii pur şi simplu sunt nevoiţi să spere la mai bine: poate că, totuşi, ceva pozitiv se va întâmpla', adaugă Gudkov.
În cine să te încrezi în această situaţie continuă să constituie o dilemă pentru o bună parte dintre respondenţii Centrului Levada. Cei mai de încredere lideri ai opoziţiei sunt, în opinia ruşilor, Ghennadi Ziuganov (15,8%), Vladimir Jirinovski (13%), Serghei Mironov (9,5%) şi Mihail Prohorov (8,5%). În schimb, în 'opoziţia stradală' ruşii nu prea cred: Aleksei Navalnîi a fost menţionat de numai 2,3% dintre intervievaţi, Serghei Udalţov - de 1%, Ilia Iaşin - de 0,3%. În Ksenia Sobciak sunt gata să se încreadă 3,4% dintre intervievaţi, doar că aceasta se dezice în mod insistent de rolul de lider al opoziţiei. De asemenea, 39,7% dintre respondenţi au recunoscut că nu au încredere în nimeni, iar 16% au ezitat să dea un răspuns la această întrebare.
Experţii intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta subliniază: neîncrederea ruşilor nu trebuie să mire pe nimeni. 'Pentru Rusia, acesta este procentul standard de oameni apolitici. O parte dintre ei nici măcar nu se duc la alegeri, unii se duc şi votează pentru partidul aflat la putere, fiind convinşi de propaganda insistentă sau plecând de la ideea că stabilitatea este mai bună decât schimbările', a declarat pentru cotidianul rus preşedintele Centrului de tehnologii politice, Boris Makarenko.
După cum explică Makarenko, o mai mare încredere în liderii opoziţiei din parlament nu are legătură cu faptul că aceştia sunt mai bine mediatizaţi, ci cu statutul lor de deputaţi. 'Oamenii îi văd totuşi la tribuna Dumei de Stat, nu pe stradă. După cum relevă ultimele sondaje de opinie, vulnerabilitatea aceluiaşi Aleksei Navalnîi a crescut în ultimul an de câteva ori, în timp ce persoane care au încredere în el sunt puţine', subliniază analistul.
În afară de aceasta, potrivit lui Makarenko, încrederea faţă de liderii politici este indirect proporţională cu caracterul radical al solicitărilor lor, iar 'opoziţia din afara sistemului este, în Rusia, una radicală'.