Capăt de drum? / Rousseff depune astăzi mărturie în Senat pentru a evita destituirea

Preşedinta suspendată a Braziliei va face luni o declaraţie în Senat, într-un ultim efort de a evita destituirea într-un proces de corupţie.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.08.2016

Dilma Rousseff, care este prima femeie preşedinte a Braziliei şi este judecată de Senat pentru manevrarea conturilor publice, este descrisă ca sursa actualei crize politice din ţară şi a economiei naţionale deficitare.

Presupusul rol al Partidului Muncitorilor - din care aceasta face parte - într-un imens scandal de corupţie la compania energetică de stat Petrobras a afectat imaginea preşedintei Rousseff, astfel încât ratingul său de popularitate a ajuns la cel mai scăzut nivel de la realegerea sa în 2014.

Totuşi, Rousseff, care se consideră nevinovată, a susţinut că procesul pentru destituire este un test al democraţiei şi o “tentativă de lovitură” împotriva guvernului ei de stânga de către elementele capitaliste din ţară.

Mentorul ei, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, fondatorul Partidului Muncitorilor, şi 20 dintre foştii săi miniştri de cabinet o vor însoţi în Camera Superioară.

Aliaţii lui Rousseff consideră că preşedinta este transformată în ţap ispăşitor de către politicienii corupţi ai ţării implicaţi în scandalul Petrobras, care sunt răspândiţi în toate sectoarele de putere ale Braziliei, inclusiv în Senat.

Aceştia consideră că destituirea lui Rousseff este o încercare de a agita apele şi de a crea confuzie în legătură cu scandalul Petrobras.

În sesiunea de luni a Senatului, Rousseff, în vârstă de 68 de ani şi fostă membră a unui grup de gherilă de stânga, este aşteptată să evidenţieze lupta ei de-o viaţă pentru democraţie ca o dovadă a integrităţii sale.

“Ea va face apel ca senatorii indecişi să respecte democraţia şi să pună capăt loviturii de putere ce are loc acum”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintei.

Dacă o majoritate de două treimi din Senat consideră că Rousseff nu este potrivită pentru a conduce ţara, atunci vicepreşedintele Michel Temer va depune jurământul şi va rămâne la conducerea Braziliei până în 2018, când expiră mandatul Dilmei Rousseff.

“Avem nevoie de 54 de voturi şi ne aşteptăm să obţinem cel puţin 60”, a declarat Marcio de Freitas, purtător de cuvânt al lui Temer.

Rezultatul votului final al Senatului urmează să fie anunţat marţi sau miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor