Cancerul pulmonar atinge niveluri record la Beijing (Raport)

Smog în Beijing, 26 octombrie 2012 (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Ariel Tian & Virginia Wu
28.11.2012

Un raport recent a arătat că rata de cancer pulmonar din zona metropolitană Beijing a crescut cu 56 la sută în ultimul deceniu, iar în prezent este principala cauză a tumorilor maligne, mulţi utilizatori chinezi de reţele sociale dând vina pe calitatea slabă a aerului pentru această creştere alarmantă.

Biroul Municipal de sănătate din Beijing a publicat cifrele ce relevă creşterea care a avut loc între 2001 şi 2010, a relatat luni cotidianul de stat Tineretul Chinei. Un purtător de cuvânt al agenţiei a declarat pentru publicaţie că fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar.

Cu toate acestea, cifrele oficiale sugerează altceva, din moment ce procentul de bărbaţi chinezi care fumează a scăzut substanţial în ultimii ani, potrivit Anchetei Globale privind Consumul de Tutun în Rândul Adulţilor - Raportul oficial de ţară pentru China 2010. Acesta arată că a existat un declin constant al fumatului, de peste 5 la sută, la bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 - 69 ani între 1996, când 33,7 la sută fumau, şi 2010, când 27,9 la sută fumau.

Biroul Municipal de sănătate din Beijing a recunoscut că poluarea aerului a reprezentat unul din factori, dar a subliniat că fumatul a fost cauza principală, conform cotidianului citat.

Beijingul şi alte oraşe din China şi-au dezvoltat reputaţia de a fi constant afectate de slaba calitate a a aerului. În luna martie, o ceaţă extrem de deasă, pusă pe seama poluării aerului, a întârziat zborurile care veneau şi plecau din Beijing, iar în luna iunie un strat gros de ceaţă galbenă a coborât peste oraşul Wuhan. În acel moment mulţi au speculat că acest fenomen a fost cauzat de poluare.

Deseori, Ambasada SUA din Beijing descrie nivelurile de calitate a aerului din oraş ca fiind "periculoase" sau "foarte nesănătoase" pentru persoanele sensibile, menţionând cifrele pe contul său de Twitter.

Utilizatorul Sina Weibo "Jingyan_melody a comentat: "Nivelul record al cancerului pulmonar este cauzat în mod clar de poluarea mediului, dar ei dau vina pe fumat. Numărul de persoane care fumează a scăzut, în special în timp ce se află în public. "

Alte reţele de socializare chineze au fost de acord că numărul fumătorilor a scăzut.

"Ce şocant! Acest număr nu include nici măcar populaţia flotantă. Noi trebuie să împiedicăm înrăutăţirea mediului - cu orice preţ," a afirmat prin intermediul Weibo, Wang Huiyao, care conduce grupul de experţi „Centrul pentru China şi Globalizare” din Beijing.

Wang a adăugat: "În ultimii 10 ani, numărul de fumători şi zonele de fumat au scăzut, atunci de ce ratele de cancer pulmonar au crescut atât de mult?"

Guvernul de la Beijing a anunţat în octombrie procesul de monitorizare a particulelor fine din aer, folosind sistemul de măsurare PM2,5, care măsoară particulele mai mici de 2,5 microni. Zhao Yue, director adjunct al Centrului Municipal de Monitorizare a Mediului din Beijing, a recunoscut că poluarea cu particule fine - de genul celor care în mod normal pătrund în zonele de schimb de gaze ale plămânilor - vor depăşi PM2,5 pentru o lungă perioadă de timp, a arătat agenţia de stat Xinhua.

Iar Hao Jiming, decanul Institutului de Cercetare în Inginerie şi Mediu de la Universitatea Tsinhua, a declarat pentru Xinhua că Beijingul nu a ajuns nici măcar la standarde sub PM10, o scală ce măsoară particulele din aer mai mici de 10 micrometri, adăugând că oraşul va întruni acest nivel în circa 10 ani.

"PM2,5 face parte din PM10. Întrucât PM10 nu a fost niciodată atins, va fi şi mai greu să se atingă PM2,5", a declarat Yu Jianhua, director al Administraţiei Atmosferice a Biroului Municipal de Protecţie a Mediului din Beijing. PM10 este unul dintre cei mai mari patru poluanţi ai aerului din Beijing.

În luna iunie, regimul chinez i-a spus Ambasadei SUA din Beijing să oprească actualizarea datelor privind calitatea aerului oraşului prin intermediul contului său Twitter, care are mai mult de 35.000 de fani. Acesta a spus că actualizările sunt împotriva reglementărilor din China.

Mulţi analişti au indicat spre creşterea economică rapidă din China ca sursă a poluării şi dezastrelor sale ecologice recente, declanşând revolte împotriva oficialilor chinezi. În timpul verii, în jur de 20.000 de oameni au demonstrat împotriva unui proiect de conducte de lângă Shanghai, devastând clădirea guvernului din Qidong şi rupându-i primarului cămaşa de pe el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor