Cancerul de col uterin. O maladie modernă

(photos.com)
Adrian Sturdza
18.10.2013

Cancerul de col uterin este o boală gravă la femei a cărei trăsătură caracteristică este apariţia tumorilor în zona colului uterin.

De obicei, boala apare în urma infectării organismului uman cu unele tulpini ale virusului HPV (Human Papilloma Virus). Frecvenţa acestei boli în diferite ţări este, în medie, de 10-12 cazuri noi la 100 mii de femei anual.

Cercetări referitoare la această boală s-au întreprins încă din secolul al 19-lea. Rezultatele obţinute au demonstrat o legătură directă dintre frecvenţa apariţiei bolii şi activitatea sexuală. Aceste date sunt confirmate şi de către cercetătorii moderni.

Cel mai adesea, tumoarea apare la femei cu vârsta între 40-55 de ani, care au mai mult de 6 copii, precum şi la fetele tinere.

Factorii care condiţionează sau agravează dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:

  • începerea vieţii sexuale la vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani
  • fumatul
  • schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
  • administrarea contraceptivelor hormonale, neglijarea utilizării contraceptivelor de barieră (prezervative)
  • deficienţa vitaminelor A şi C
  • lipsa cunoştinţelor referitoare la igiena sexuală
  • infectarea cu virusul HPV

Principalele simptome ale cancerului de col uterin sunt:

  • dureri în partea inferioară a spatelui, durerea de spate şi sacrală;
  • apariţia sângerărilor din vagin, de obicei după actul sexual.

De asemenea, pot fi simţite dureri la nivelul abdomenului inferior, umflarea membrelor, slăbiciune, scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, ameţeli. La început simptomele nu apar neapărat. Principala metodă de diagnosticare este Testul Papanicolau folosit în scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului şi pentru screeningul cancerului de col uterin.

Există câteva metode de bază în prevenirea cancerului de col uterin: vizita la ginecolog cel puţin o dată pe an, executarea unor analize pentru a preveni îmbolnăvirea cu virusul HPV, vaccinarea împotriva HPV (care însă poate avea efecte adverse).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor