Canada la un pas să aprobe audierea privind extrădarea directorului financiar al Huawei
alte articole
Canada va anunţa probabil vineri că audierea privind extrădarea unui director al Huawei Technologies Co Ltd poate avea loc, au declarat experţi juridici, mişcarea având potenţialul să deterioreze relaţiile deja reci cu Beijingul, potrivit Reuters.
Poliţia a arestat-o în decembrie 2018 pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, în Vancouver, la cererea Washingtonului. La sfârşitul lui ianuarie, Departamentul american de Justiţie a pus sub acuzaţie Huawei Technologies Co Ltd., câteva dintre filialele sale şi pe Wanzhou pentru conspirare în vederea încălcării sancţiunilor impuse de SUA împotriva Iranului.
Ottawa trebuie ca până la miezul nopţii zilei de vineri (0500 GMT sâmbătă) să anunţe dacă va emite o autorizaţie de continuare a procedurii, lucru care ar permite unei instanţe din provincia Columbia Britanică să înceapă o audiere oficială de extrădare.
După arestarea lui Meng, oficialii canadieni au afirmat că marea majoritate a cererilor de extrădare ale SUA au fost aprobate.
Ar putea trece câţiva ani înainte ca Meng să fie trimisă în SUA, din moment ce sistemul de justiţie lent al Canadei permite ca multe decizii să fie supuse apelurilor.
Meng, care acum este în arest la domiciliu, urmează să apară în faţa unei instanţe din Vancouver pe 6 martie pentru a demonstra autorităţilor că respectă termenii unui acord încheiat în decembrie prin care i s-a permis să nu rămână în închisoare.
Preşedintele american Donald Trump a declarat în decembrie pentru Reuters că va interveni dacă acest lucru ar servi în interesul securităţii naţionale sau dacă va ajuta la încheierea unui acord comercial cu China, determinând Ottawa să sublinieze că procesul de extrădare nu ar trebui să fie politizat. Săptămâna trecută, Trump a minimalizat ideea unei eventuale renunţări la acuzaţiile formulate împotriva lui Meng.
Beijingul cere ca Meng să fie eliberată. După detenţia sa, China a arestat doi cetăţeni canadieni pe motive legate de securitatea naţională şi, ulterior, o instanţă chineză a condamnat la moarte un canadian care anterior primise doar o sentinţă cu închisoarea pentru trafic de droguri.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.
În prezent, SUA conduce un efort de amploare pentru a-şi convinge aliaţii şi statele lumii să nu folosească tehnologia 5G produsă de Huawei pe motive legate de subminarea securităţii naţionale.