Cameron ia în considerare un referendum UE

Premierul britanic David Cameron în Bruxelles, 29 iunie 2012 (Bertrand Langlois / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
02.07.2012

Premierul britanic David Cameron a declarat sâmbătă într-un editorial, că biroul său va lua în considerare un referendum privind calitatea de membru în cadrul Uniunii Europene a Marii Britanii.

Scriind în London Telegraph după summit-ul Uniunii Europene de săptămâna trecută, Cameron a declarat că va face acest lucru la momentul potrivit, spunând că "nu este împotriva unor referendumuri cu privire la Europa".

"Trebuie să clarificăm ce ne dorim cu adevărat, ce avem acum şi care este cel mai bun mod pentru a obţine ce este mai bine pentru Marea Britanie. Trebuie să răspundem la aceste întrebări înainte de a sări la întrebări cu privire la referendum", a scris primul ministrul conservator.

Cu toate acestea, Cameron a scris că el nu este de acord cu un referendum simplu 'în UE/în afară UE', în cadrul căruia răspunsul este limitat la o singura alegere.

"Ceea ce vreau şi ceea ce cred că doreşte marea majoritate a britanicilor este să modificăm relaţia noastră", a scris el.

Cameron susţine că este în interesul Marii Britanii să păstreze piaţa unică, dar el este împotriva unei integrări europene şi mai mari, într-un fel de Europa federală.

"Pentru aceia dintre noi care se află în afara zonei euro, unde se crede că este prea puţină Europa, dar de fapt unde există prea multă Europa. Prea multe costuri, prea multă birocraţie, prea mult amestec în probleme care aparţin unor state naţionale sau societăţii civile sau indivizilor. Topurile întregi de legislaţie privind problemele sociale, timpul de lucru şi afacerile interne ar trebui, în opinia mea, înlăturate", a afirmat el.

Liderul Regatului Unit a clarificat în mod repetat că el nu va intra în niciun fel de unire bancară cu zona euro, după cum s-a discutat la summitul de la Bruxelles, joia şi vinerea trecută.

"Noi nu vom sta în spatele băncilor elene sau portugheze; băncile noastre vor fi reglementate doar de Banca Angliei, şi nu de [Banca Centrală Europeană]", a scris el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor