Cameră: Votul uninominal pur şi legea "Big Brother", adoptate de plen în această săptămână (sinteză)
alte articole
Deputaţii au adoptat în această săptămână mai multe proiecte de lege foarte importante pentru Guvernul Ponta şi pentru care Camera Deputaţilor este decizională, printre acestea numărându-se proiectul privind introducerea votului uninominal pur şi legea "Big Brother".
Cea mai importantă dintre iniţiativele legislative pe care deputaţii le-au votat marţi este aceea privind introducerea votului uninominal majoritar într-un tur care aparţine copreşedinţilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Aplicarea acestui proiect de lege va duce la schimbarea totală a modului de vot a parlamentarilor din toamna acestui an.
Proiectul prevede ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, adică atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă.
Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.
Legea prevede de asemenea eliminarea pragului electoral de 5% pentru partide şi avantajează minorităţile care, în judeţele unde au pondere naţională mai mare de 7% şi nu reuşesc să aibă un parlamentar după alegeri, vor avea atribuit în mod automat un mandat de deputat.
Potrivit iniţiatorilor, ca urmare a introducerii acestei prevederi, este posibil ca numărul de parlamentari să se mărească cu maximum 10 faţă de numărul actual.
Proiectul urmează să fie trimis la Preşedinţie pentru promulgare.
Un alt proiect important adoptat de Cameră în această săptămână este ordonanţa de urgenţă care modifică legea energiei electrice şi legea gazelor şi care acordă statut de autonomie Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Potrivit actului normativ, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va fi în subordinea Parlamentului, iar anual va prezenta acestuia raportul de activitate care trebuie să fie aprobat de plenul celor două camere.
Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca legea "Big Brother", a fost şi ea adoptată de deputaţi.
Aceasta prevede că furnizorii de telefonie şi de internet au obligaţia de a stoca timp de şase luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise la cerere autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
Legea este necesară pentru implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.
Camera Deputaţilor a respins în schimb propunerea legislativă a parlamentarilor UNPR privind taxa de solidaritate.
Legea fusese adoptată pe articole pe 24 aprilie, dar nu a trecut la votul final.
Tot în această săptămână deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost ales prin vot în plen vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Valeriu Zgonea, care a fost nominalizat lider de grup al deputaţilor social-democraţi, iar plenul a decis încetarea mandatului de deputat al lui Virgil Pop, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.