PV şi PER sunt împotriva votului uninominal majoritar într-un singur tur

Epoch Times România
23.05.2012

Partidul Verde (PV) şi Partidul Ecologist Român (PER) nu sunt de acord cu votul uninominal majoritar într-un singur tur pentru că nu permite formaţiunilor noi şi celor mici să intre în Parlament.

"Fragila noastră democraţie este în pericol. Partidele aflate la putere au adoptat cel mai puţin democratic sistem electoral. Drept consecinţă, o parte consistentă a voturilor exprimate de alegători nu se vor regăsi reprezentate în repartizarea mandatelor. Persoana care obţine majoritatea simplă va câştiga direct mandatul. Adică o minoritate de 20-30% dintre alegători care plasează primul candidat conform opţiunii de vot vor decide cine câştigă alegerile, urmând ca votul majorităţii celor prezenţi la vot, adică restul de 70-80%, să nu mai conteze", a declarat vicepreşedintele Partidului Verde, Georgeta Ionescu.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, Partidul Verde a cerut încă de la înfiinţarea sa, în 2006, reformarea clasei politice din ţară noastră, dar, din păcate, s-a demonstrat că se poate şi mai rău.

"Sistemul majoritar votat de către PSD şi PNL încurajează bipartidismul şi exclude din start partidele mici, ca de exemplu partidele ecologiste, verzi, sau cele creştin-democrate, precum şi independenţii. Parlamentul care va rezulta din acest sistem electoral va fi unul nedemocratic şi nereprezentativ pentru că va fi format doar din două sau trei partide mari şi va exclude toate formaţiunile care pornesc cu şansa a treia", se mai arată în comunicatul Partidului Verde.

Preşedintele Partidului Ecologist Român, Dănuţ Popa, atrage şi el atenţia că votul uninominal într-un sigur tur, combinat cu lipsa de cultură politică de care dă dovadă majoritatea electoratului român, va aduce în Parlament doar oameni cu bani, capabili să-şi susţină din propriul buzunar campaniile.

"Dornice să blocheze accesul oricărei formaţiuni noi, pentru a-şi proteja meschinele jocuri de interese, marile partide nu vor bloca accesul impostorilor în viitorul Legislativ. Dimpotrivă, îi vor primi cu braţele deschise pe aceşti candidaţi, care de regulă şi decontează bani grei la puşculiţele liderilor şi(sau partidelor. USL speră să scape cu acest vot uninominal de cât mai mulţi pedelişti, profitând de imaginea proastă pe care a lăsat-o fosta guvernare", se mai arată în comunicatul PER.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor